Hlavní obsah

Nejsem žádný Kellnerův agent, říká odvolaný šéf Českých drah

Rozhovor s odvolaným generálním ředitelem ČD Miroslavem Kupcem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Odvolaný šéf Českých drah Miroslav Kupec si najal právníka – dal mu plnou moc a chce očistit své jméno. Čekají na písemné podklady druhé strany. Ať už písemné odůvodnění jeho odvolání, či informace orgánů činných v trestním řízení.

Článek

V čele Českých drah skončil relativně rychle – už po devíti měsících. Kromě toho, co si přečetl v prohlášení dozorčí rady státní firmy, prý Kupec netuší, co bylo za jeho odvoláním.

„Důvodem pro odvolání je ztráta důvěry založená na režimových informacích bezpečnostních složek, z nichž některé již byly předány orgánům činným v trestním řízení,“ uvedla firma v pondělním prohlášení. O jaké má jít, tak stále není jasné.

„Myslím si, že podle zákona o zpravodajských službách ani není možné, aby někdo pracoval s informacemi, které jsou v utajeném režimu, to znamená, že si neumím představit, že někdo přišel na dozorčí radu a řekl, je tady nález Bezpečnostní informační služby takový a takový a podívejte se, co je tam napsáno a odvolejte pana Kupce – takhle to prostě nemůže fungovat," říká Miroslav Kupec.

Konkrétní důvody svého odvolání neznám, opakuje víckrát.

Čekali, že budu rezignovat, ale to jsem odmítl

Odvolaný generální ředitel a předseda představenstva národního dopravce tvrdí, že za ním před týdnem v úterý přišel první náměstek ministra dopravy a tlumočil vzkaz ministra, že v pondělí bude odvolán. „Protože on má prý představu jinou o tom, jak má vypadat a kdo má být na pozici předsedy představenstva a generálního ředitele. Na můj dotaz, kdo to má být, řekl: No ten, o kterém se mluví, to znamená Václav Nebeský,“ uvedl Kupec.

O Nebeském jako nástupci Kupce informovala některá média už v závěru minulého týdne, později ale ministr dopravy Kremlík přišel s prohlášením, že o novém šéfovi drah musí rozhodnout dozorčí rada na základě výběrového řízení. V pondělí se tak opravdu stalo: Rada Kupce odvolala a vypsala výběrové řízení na jeho nástupce.

Kupec nyní říká, že z ministerstva mu nabídli, aby zůstal v pracovní skupině, která by příští hlavě Českých drah radila. „No čekalo se ode mě, že budu rezignovat, ale já jsem to naprosto zásadně odmítl, že o tom nebudu diskutovat – a pak následovalo, co následovalo, to znamená – hledal se důvod. Ministra jsem viděl poprvé a naposledy v pondělí ráno, to si mě pozval před zasedáním dozorčí rady a oznámil m, že končím, už předjímal rozhodnutí dozorčí rady. Poděkoval mi za práci u ČD, bylo to velmi krátké, a já jsem jenom prohlásil, že lituju toho, že jsme neměli čas na to si o tom věcně popovídat a neměl jsem mu šanci argumentovat.“

Nejsem agent PPF, nejsem Kellnerův agent

Podle informací serveru Zdopravy.cz souvisí jeho odvolání s některými smlouvami na pronájem lokomotiv. „Tohle mi přijde úsměvné, protože když jsem to četl, tak jsem sám pátral, o čem je řeč. To je příběh z listopadu loňského roku, kdy jedna z našich výkonných složek v Plzeňském kraji si pronajala jednu lokomotivu, které se říká lidově Brejlovec, od soukromé kladenské společnosti. Z toho, důvodu, že v tu dobu jsme měli mimo provoz asi 3 nebo 4 lokomotivy. To se běžně, standardně dělá. A abychom definovali ten rozsah toho případu, tak to je 40 tisíc korun za tu lokomotivu za měsíc, takže to bylo nějakých necelých 100 tisíc,” namítá odvolaný šéf ČD. Odmítá, že by šlo o smlouvy, byla to prý jen tato jedna.

Kromě toho se Českým drahám vyčítalo, že podmínky veřejných soutěží odrazují největší hráče a jsou šité na míru Škodě Transportation. Ta patří do Kellnerovy PPF. „To už jsem také slyšel, že jsem Kellnerův agent. Musím to naprosto vyloučit." V poslední době vyhlásily dráhy dvě velké soutěže. První na pět takzvaných push-pullových souprav pro Moravskoslezský kraj za miliardu korun, a pak větší – 50 elektrických dvouvozových jednotek za 5,2 miliardy korun. Obě soutěže o dodávku vyhrály Škoda Transportation a Škoda Vagonka.

„Tam shodou okolností neúspěšní uchazeči dali stížnost na Antimonopolní úřad na soutěž a ten to zamítl,” říká Kupec.

Reklama

Doporučované