Hlavní obsah

Nejslibnější technologické akcie, se kterými neuděláte chybu

Nejslibnější technologické akcie pro rok 2020.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ekonomika brzdí a zpomaluje i růst zisků firem – kde letos investoři neudělají chybu? V kurzu jsou nadále technologické firmy. Mobilní platby jsou stále rozšířenějším způsobem placení, čím dál více firem využívá cloud computing, kdy jsou velké objemy dat spravovány na vzdálených serverech, a díky technologiím může nabídnout zajímavý růst i sektor zdravotnictví. Překvapit ale může i maloobchod.

Článek

Rok 2019 se na trzích zařadil k nejlepším v historii, ztráty vykázalo jen minimum kategorií investic. Trhy se s přehledem vyrovnaly s obavami z recese, z dopadů americko-čínských obchodních válek a silného geopolitického napětí. Letošní rok ale může být pro investory komplikovanější.

Ľudovít Javorský z investiční společnosti Franklin Templeton doporučuje zaměřit se především na společnosti, které usilují o dlouhodobý růst bohatství prostřednictvím inovací. Jedná se o firmy, které poskytují například cloudová řešení či působí v oblasti e-commerce, internetu věcí, robotiky nebo 5G sítí.

Podívejme se na vybrané akciové tituly, které by měly letos solidně zvládat rizika v podobě obchodních válek či silného dolaru.

Dropbox

Dropbox těží z toho, že firmy raději zaplatí pravidelný poplatek správci cloudu, než aby investovaly do nového hardwaru. Výsledky z posledního čtvrtletí loňského roku vyvolávají optimismus, protože zrychlil růst tržeb (o 19 % meziročně), nad očekávání vzrostl počet klientů (14 milionů oproti očekávaným 13,89 milionu) a vzrostly i poplatky, které klienti v průměru platí (ze 122,3 dolaru na 123,15 dolaru).

Podle Jasona Adera, analytika z William Blair, mají akcie firmy velký potenciál, protože investoři ještě neocenili její inovace a přínos pro trh. Analytici u společnosti očekávají v roce 2020 růst tržeb o 15 %, zisky by mohly růst až o 22,9 %.

StoneCo

Brazilská společnost poskytující služby v oblasti elektronických plateb zajímá investory především díky tomu, že ji má v portfoliu Berkshire Hathaway (s pětiprocentním podílem je pátým největším akcionářem). Warren Buffett má s finančním sektorem dlouholeté zkušenosti, ale i tak je StoneCo poměrně odvážná investice.

Firma v roce 2019 patřila mezi nejrychleji rostoucí společnosti, tržby meziročně vzrostly o 53,1 % a zisky o 89,2 %. Díky rychlému rozvoji elektronických plateb v Brazílii se očekává růst i v tomto roce, u tržeb zhruba o 41 % a u zisků o 43 %.

Exact Sciences

Akcie společnosti, která se proslavila screeningovým testem na rakovinu tlustého střeva, mohly být jedny z nejvýnosnějších v loňském roce (v září +90 %), ale pokles tržeb v říjnu výsledek trochu pokazily.

Analytici však stále očekávají růst, a to i díky akvizici společnosti Genomic Health, která do portfolia firmy přidává testy na rakovinu prsu, tlustého střeva a prostaty. Tržby společnosti by měly růst o 95,9 %, díky čemuž by se měla zredukovat ztráta společnosti asi o 80 %.

Five Below

Diskontní prodejce, který prodává zboží ne dražší než za pět amerických dolarů, těžil z černého pátku a pomoci mu na konci roku mohla i mánie okolo filmu Ledové království 2. Firmě by v budoucnu mohlo pomoci otevření nových poboček, a to včetně prodejen Ten Below (za deset USD a méně), kde budou zákazníci utrácet více peněz. Dokonce i negativní vliv Amazonu na ostatní maloobchodníky s kamennými prodejnami je pro Five Below výhodou, takže analytici pro letošní rok očekávají růst tržeb o 21,4 % a zisků o 19,2 %.

Mezi další růstové adepty se může v letošním roce ještě zařadit například společnost Salesforce.com, která je specialistou na řízení vztahů se zákazníky (CRM). Tržby společnosti by se podle analytiků z Wall Street měly ve fiskálním roce 2020 (končí 31. ledna 2020) zvýšit meziročně o 28 %, v dalším fiskálním roce pak o dalších 23 %.

Pozornost investorů by na sebe mohla strhnout i firma DocuSign, která poskytuje elektronické podpisy a cloudové služby. Ve svém oboru je trochu jako Google ve vyhledávání. Tržby za fiskální rok 2020 (rovněž do 31. ledna 2020) by měly vzrůst o 37,7 % a zisky by měly vyskočit o 167 %.

Reklama

Související témata:

Doporučované