Hlavní obsah

Nejstarší lékařka na světě, která ještě operuje. Ani v 89 letech není čas odložit skalpel

Anna Levuškinová, lékařka z nemocnice v Rjazani, o důchodu neuvažuje. Je jí 89 let.

 

Reklama

Chirurgii se věnuje 68 let. Během operací - denně zvládne i čtyři - má speciální stupátko, protože jinak by na pacienty nedosáhla.

Článek

Anně Levuškinové je slovo důchod cizí. Ačkoliv je Rusce 89 let, stále pracuje v nemocnici svého rodného města Rjazaň. Působí zde jako chirurg a nemíní v blízké době končit.

Profesi se věnuje již přes 68 let, během nichž vedla více než 10 tisíc operací. Na pozici chirurga začínala během studií v Moskvě.

„Být lékařem není jen profese, je to životní styl. Kdybych odešla do důchodu, kdo by se postaral o všechny ty operace,” ptá se Ruska.

Během operací, kterých zvládne za den až čtyři, má kvůli svým 150 cm k dispozici speciální stupátko, díky němuž pohodlně dosáhne na pacienty.

Tajemstvím její dlouhověkosti a vitality podle ní spočívá v lásce ke všem živočichům. „Mám doma spoustu koček, spí se mnou, odpočívám s nimi,” uvedla Levuškinová. „Krmím také ptáky a toulavé psy, miluji zvířata celý svůj život. Nikdy jsem neprošla jen tak kolem zvířete v nesnázích.”

Zájem médií je jí však nepříjemný. „Jsem z toho unavená. Odmítám s médii už komunikovat, nemám na to sílu. Ruší mě to při práci a myslím, že nejen mě,” uvedla lékařka.

Reklama

Doporučované