Hlavní obsah

Nejstarší malbu zvířete našli vědci v jeskyni na Borneu. Pochází z doby před 40 tisíci lety

Nejstarší jeskynní malba se našla v jeskyni na Borneu.Video: Klára Mališová, Luc-Henri Fage

 

Reklama

Zřejmě nejstarší malbu zvířete objevili výzkumníci na ostrově Borneo. Rudá kresba na zdi indonéské jeskyně připomínající býka je stará nejméně 40 tisíc let. Je tak o něco starší než doposud nejstarší objevené malby ve Francii a Španělsku. Ty vědci datují do doby před 33,5 až 37 tisíci lety.

Článek

Obraz býka je zhruba metr a půl velký. Až do nedávné doby odborníci věřili, že Evropa byla prvním místem, kde naši předci podobu zvířat ztvárnili. Nález z Bornea ale hypotézu vyvrací. Díky malbě z jeskyně v indonéské části ostrova jsou nyní vědci schopni lépe sestavit časovou osu vývoje umění v této oblasti.

V blízkosti této údajně nejstarší malby výzkumníci nalezli též obrysy rukou a scény vyobrazující lidské bytosti při tanci a lovu. Tyto obrazy jsou podle agentury AP staré zhruba 14 tisíc let. Jeskynní malby na Borneu jsou předmětem zkoumání již od devadesátých let minulého století.

Ostrov Borneo byl před 40 tisíci lety spojen s asijskou pevninou, což je období, kdy do Evropy přišli první moderní lidé. Úplně nejstarší jeskynní malby byly nalezeny v Africe. Jedná se o abstraktní obrazce, které pocházejí z doby před 73 tisíci lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované