Hlavní obsah

Nejšťastnější zemi povládnou ženy. Finové schválili 34letou premiérku

Foto: Profimedia.cz

Nová finská premiérka Sanna Marinová.

Reklama

Pět stran vládní koalice, pět žen v jejich čele. Takovou podobu má aktuálně finská vláda. Nominaci 34leté Sanny Marinové v úterý schválil finský parlament. Třetí premiérka v historii země se zároveň stala nejmladší předsedkyní vlády na světě.

Článek

Příběh nástupkyně Antti Rinneho, který z postu premiéra odstoupil kvůli stávce poštovních úředníků, obletěl svět. Novou finskou premiérku vychovala ve skromných poměrech ve městě Pirkkala její matka spolu se svou přítelkyní. „Cítila jsem se neviditelná, nemohla jsem otevřeně mluvit o své rodině. Až teď, ve 21. století, je normální mluvit o těchto rodinách otevřeně,“ svěřila se Marinová v rozhovoru pro finský web Me Naiset.

Podle slov Marinové ji její matka velmi podporovala a díky ní se dostala až do křesla premiérky. Stala se také první členkou své rodiny, která se dostala na univerzitu. „Když jsem byla na střední škole, přišlo mi, že lidé, kteří jsou v politice, jsou dost odlišní a pochází z jiných poměrů než já. Tehdy mi přišlo nemožné, abych se do politiky někdy zapojila,“ řekla také Marinová v rozhovoru pro Me Naiset.

Právě původ mladou ženu nasměroval do řad sociální demokracie, kde její hvězda začala rychle stoupat. V sedmadvaceti letech se stala zastupitelkou města Tampere a v roce 2015 ji voliči vyslali do parlamentu. Od letošního června působila jako ministryně dopravy a komunikací. Zároveň se stará o dceru, které jsou necelé dva roky.

Finsko se tak připojuje k několika málo státům, které mají na premiérském postu ženu. Po novozélandské premiérce Jacindě Ardernové jde navíc o další mladou progresivní předsedkyni vlády, symbolicky v zemi, jež jako první v Evropě zavedla volební právo i pro ženy.

Spolu s dalšími čtyřmi ženami ve vládní koalici, Li Anderssonovou z Levicového svazu, Marií Ohisalovou ze Zeleného svazu, Annou-Majou Henrikssonovou ze Švédské lidové strany a Katri Kulmuniovou z Finského středu, chce sociálnědemokratická premiérka pokračovat v nastoleném směřování. Severský stát je podle průzkumů nejšťastnější zemí světa a jeho školství je považováno za nejefektivnější na světě. Třetí „nej“ pak přidala levicová vláda letos v létě, kdy se zavázala, že Finsko bude do roku 2035 uhlíkově neutrální. Podle místních Zelených jde aktuálně o „nejambicióznější plán na světě“.

Lídrem sociálních demokratů zůstává nadále expremiér Rinne, jeho budoucnost v čele strany je ale otázkou. „Musíme znovu vybudovat naši ztracenou důvěru,“ řekla po svém zvolení Marinová. Tu teď čeká sestavování nové vlády. Finský střed už oznámil, že by rád na místě ministryně financí viděl svoji předsedkyni Kulmuniovou. Zbývající tři předsedkyně už působily v předchozí vládě, očekává se tak jejich pokračování. Poslanci novou vládu pravděpodobně schválí před dalším summitem EU v Bruselu, který se koná 12. prosince. Finsko totiž až do konce roku předsedá Radě EU.

Reklama

Doporučované