Hlavní obsah

Nejste tu vítán, Donalde. Trump si ve Skotsku golf nezahraje

Foto: Profimedia.cz

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Reklama

Americký prezident Donald Trump, stejně tak jako kdokoli ze zahraničí, by ve Skotsku nebyl za současných opatření vítán, uvedla na tiskové konferenci skotská premiérka Nicola Sturgeonová. O Trumpově cestě do země spekulují média.

Článek

Sturgeonové se novináři během tiskové konference dotázali na nepotvrzené mediální spekulace, že by Donald Trump mohl plánovat vyrazit na jedno ze svých golfových hřišť ve Skotsku v době inaugurace nově zvoleného prezidenta Joea Bidena, která je naplánovaná na 20. ledna.

Mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová v úterý odmítla spekulace jako nepravdivé. „Prezident Trump nemá v plánu cestovat do Skotska,“ cituje  McEnanyovou americká CNN. Skotský deník Sunday Post uvedl, že letiště Prestwick, jež se nachází poblíž Trumpova golfového resortu Turnberry, očekává 19. ledna americký vojenský Boeing 757, který Trump několikrát využil.

V pondělí skotská vláda oznámila, že většina země zůstane po zbytek ledna v přísném uzamčení, důvodem je nadále se zhoršující epidemická situace ve Velké Británii. Britové nyní mohou ze svých domovů odejít pouze v případě nákupů základních potřeb, cesty k lékaři nebo aby si zacvičili (to mohou ve společnosti jednoho dalšího člověka) či pečovali o zranitelnou osobu.

Na tiskové konferenci ke zpřísnění opatření se tak dostalo i na spekulace ohledně cesty Donalda Trumpa do Skotska. „Netuším, jaké jsou cestovní plány Donalda Trumpa,“ cituje Sturgeonovou BBC. „Doufám a očekávám, stejně jako všichni ostatní očekávají, že nejbližší plán cesty, který prezident Trump má, je opustit Bílý dům. Kromě toho ale o ničem nevím,“ reagovala premiérka.

„Aktuálně nedovolujeme lidem vstoupit na území Skotska bez udání vážného důvodu. A to pro něj (Trumpa) platí stejně jako pro kohokoli jiného,“ dodala Sturgeonová. „Hraní golfu není něčím, co bych považovala za vážný důvod,“ zakončila svou odpověď Sturgeonová.

Reklama

Související témata:

Doporučované