Hlavní obsah

Největší americké aerolinky prodlužují uzemnění boeingů. Nevzlétnou do června

Boeingy 737 MAX se do vzduchu jen tak nevrátí. American Airlines je odstavily nejméně do června.Video: Reuters

 

Reklama

Společnost Boeing dál pracuje na vyřešení problému se softwarem, který zřejmě za pád dvou letadel typu 737 MAX mohl. Snižuje také dodávky a výrobu těchto strojů.

Článek

Letadla 737 MAX amerického výrobce Boeing se zřejmě v brzké době do vzduchu nevrátí. Největší americké aerolinky American Airlines dnes až do 5. června prodloužily dobu, po kterou jsou nucené rušit 90 letů denně kvůli odstaveným strojům firmy Boeing uvedeného typu. Provoz Boeingů 737 MAX byl omezen i v dalších částech světa včetně Evropy, a to kvůli jejich nedávným haváriím.

Provoz letadel 737 MAX je nyní zastaven kvůli dvěma tragickým nehodám tohoto stroje v Indonésii a v Etiopii. Firma pozastavila také dodávky zákazníkům. Nyní se snaží zlepšit software, aby zajistila, že se podobné nehody nebudou opakovat. Etiopští vyšetřovatelé označují za jeden z faktorů březnové tragédie softwarový problém stabilizačního systému MCAS. Doba odstavení těchto letounů se prodloužila také proto, aby měl výrobce Boeingů více času na vyřešení problému.

Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines se 10. března zřítil krátce po startu z etiopské Addis Abeby. Na palubě bylo 157 lidí, nikdo nehodu nepřežil. Stejný stroj měl nehodu už loni v říjnu, kdy letadlo nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky na palubě havarovalo krátce po startu z letiště v Jakartě. Ani tehdy nikdo neštěstí nepřežil.

Reklama

Doporučované