Hlavní obsah

Největší divadlo v Česku po rekonstrukci otevírá. Po válce v Brně vyrostlo jen málo hodnotnějších budov

Budova postavená v bruselském stylu je památkově chráněná a patří k tomu nejlepšímu, co v Brně po válce vyrostlo. Působí nadčasově a moderně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

S více než půlročním zpožděním se v sobotu návštěvníkům oficiálně otevře Janáčkovo divadlo v Brně. Odehraje se tam operní a hudební festival Janáček Brno. Zahájí ho symbolicky Příhody lišky Bystroušky, jako při prvním otevření budovy v roce 1965. Divadlo je jedno z největších v Česku, vejde se do něj přes tisíc diváků.

Článek

Do brněnského Janáčkova divadla se vrací opera. Po rozsáhlé rekonstrukci končí dvoutýdenní zkušební provoz, během něhož herci odehráli pro diváky jedno představení.

Hrát se v divadle bude od soboty, kdy začne hudební festival Janáček Brno. I kvůli němu byla rekonstrukce rozdělena do několika etap. „Máme k dispozici foyer, sál s hledištěm a jevištěm a dvě patra budovy pro zástupce baletu a opery,“ řekl vedoucí zákaznického centra Národního divadla Brno Martin Koplík. „Největší změny jsou v zázemí. Kompletně se zrekonstruovaly šatny, zkušebny, sociální zařízení herců, kteří divadlo využívají. Naopak stejný zůstal sál,“ upřesnil. Dělníci budou na interiéru divadla pracovat až do dubna příštího roku.

Při opravě společenských prostor se dbalo na autentičnost. „Budova postavená v bruselském stylu je památkově chráněná a patří k tomu nejlepšímu, co v Brně po válce vyrostlo. Působí nadčasově a moderně,“ vysvětlil Koplík. „Typické je pro ni použití drahých materiálů. Ve foyer najdeme několik druhů mramoru, žulu, exotické dýhy i umění v podobě vitráží na schodech,“ dodal. Všechen nábytek byl restaurován a repasován, aby se co nejvíce blížil původnímu.

Návštěvníci si všimnou i některých praktických změn. „Do sálu byla přidána klimatizace, v přízemí jsme vytvořili nový bufet,“ uvedl Koplík. Zmizel také ředitelský salonek, místo něj byly zvětšeny dámské toalety. Při vstupu do foyer už návštěvníci neuvidí desku z červené žuly. Nahradil ji bílý mramor. „Barevně se sem hodí víc. Jsou na ní vyryty všechny Janáčkovy opery, nejhezčí je při večerním osvětlení,“ řekl Koplík.

Baletní a operní scéna Národního divadla Brno je s kapacitou přes 1 100 míst jednou z největších u nás. „Z pohledu jeviště je největší. V Evropě najdeme srovnatelné v Lipsku, které má také 17 a půl metru,“ pochlubil se Koplík.

Rekonstrukci divadla za skoro 600 milionů přitom provází řada problémů. „Je to první generální rekonstrukce od otevření divadla v roce 1965,“ řekl Koplík. Původně měla být hotová již na jaře, nakonec se opravy protáhnou do příštího roku. „Technické problémy byly znatelné, stavba se tím zkomplikovala,“ řekl dosluhující náměstek primátora Richard Mrázek. Dělníky při rekonstrukci překvapil špatný stav střechy, ve stěnách budovy se našel azbest.

Slavnostní otevření se uskuteční v sobotu 17. listopadu v 18 hodin. Za účasti primátora Petra Vokřála bude na piazzetě před divadlem přestřižena páska, o hodinu později začne první představení festivalu Janáček Brno. Symbolicky jím budou Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky, které divadlo otevíraly i v roce 1965. Opravy uvnitř budovy budou pokračovat do dubna příštího roku, úplně hotovo bude na podzim.

Reklama

Související témata:

Doporučované