Hlavní obsah

Největší nešvary české gastronomie? Náhražky a zapékání všeho možného sýrem, tvrdí Roman Vaněk

Rozhovor s kuchařem Romanem Vaňkem.

 

Reklama

Česko se veze na módní gastronomické vlně, lidé se mnohem víc zajímají o to, co mají na talíři. „Je to fenomén bohatých západních zemí a důsledek toho, že se máme moc dobře,” tvrdí známý popularizátor vaření Roman Vaněk.

Článek

Úroveň restaurací a kvalita gastronomie se v Česku stále zlepšuje, přesto se někde zastavil čas v minulosti. Řada hospod stále nabízí nesmysly.

„Příkladem je třeba pizza s balkánským sýrem a zelím,” tvrdí Roman Vaněk.

Češi také podle něj mají tendenci hodnotit kvalitu provozoven podle velikosti porcí. „Přitom to vůbec není o tom dostat kýbl jídla. Pokud je jídlo dobře udělané, ochucené, má správnou teplotu a je kvalitní, tak ho potřebujeme sníst daleko méně, než když jíme nějaký plnič. To dokazují i mnohé studie,” tvrdí šéf Pražského kulinářského institutu, který se úspešně živí i psaním kuchařských knih.

O popularitě gastronomie v Česku svědčí i fakt, že právě kuchařky se prodávají ze všech knih nejvíc. Vaněk jich napsal už 15 a prodá jich kolem sto tisíc ročně. V knihách radí, jak jednoduše vařit z dostupných surovin. Nejvíc mu vadí, když po něm lidé chtějí „zdravé recepty”. Tvrdí, že neexistuje zdravé nebo nezdravé jídlo, jen správné množství. Módní vlny, jako syrovou stravu neboli vitariánství, považuje za extrém.

Jaké nejhorší jídlo jedl v restauraci? Umí Češi správně nakupovat potraviny? A jíme kvalitně? Podívejte se na rozhovor ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované