Hlavní obsah

Největší populace extrémně bohatých lidí žije v Hongkongu. Předstihl tak New York

Foto: Shutterstock.com

Počet boháčů v Hongkongu se zvýšil mimo jiné kvůli vzkvétajícímu obchodu s akciemi.

Reklama

V Hongkongu podle společnosti Wealth-X žije 10 tisíc lidí s celkovým majetkem více než 30 milionů dolarů. Na druhé místo sestoupil New York, následovaný Tokiem a Los Angeles.

Článek

Hongkong je nově na vrcholu žebříčku měst s největší populací extrémně bohatých lidí s jměním minimálně 30 milionů dolarů (v přepočtu více než 660 milionů korun), uvádí to zpráva výzkumné společnosti Wealth-X, o níž informovala agentura Bloomberg.

Počet boháčů v Hongkongu se minulý rok zvedl o 31 procent, na asi 10 tisíc lidí. Bývalá britská koloniální oblast tak překonala New York, kde jich žije přibližně 9 tisíc. Na třetím místě se umístilo Tokio, následované Los Angeles. V Evropě nejvíce extrémně bohatých žije v Paříži a Londýně.

Vzestup Hongkongu do čela žebříčku odráží vzkvétající obchod s akciemi a posílení obchodních a investičních vazeb s kontinentální Čínou.

Mezi nejvýznamnější hongkongské miliardáře patří Li Ka-šing, jehož impérium CKHUY spravuje přístavy, telekomunikační sítě a energetické společnosti po celém světě.

Největší zvětšení populace extrémně bohatých lidí zaznamenala díky pevninské Číně a Hongkongu Asie. „Asijsko-pacifická oblast bude podle odhadů v následujících pěti letech zmenšovat rozdíly oproti dalším regionům, ale očekává se, že zůstane za Evropou, Blízkým východem a Afrikou,“ tvrdí autoři studie.

Počet extrémně bohatých lidí s majetkem nad 30 milionů dolarů se minulý rok celosvětově zvýšil o 13 procent na přibližně 256 tisíc. Rekordní, téměř 14 procentní podíl, představují ženy.

Reklama

Doporučované