Hlavní obsah
Online

Nejsledovanější koalice je hotova. Nástupkyně Jermanové uspěla rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook Petry Peckové

Petra Pecková, lídryně kandidátky STAN, se stane novou hejtmankou středních Čech.

Reklama

aktualizováno •

Den po volbách sledujeme vývoj ve vyjednávání koalic v online reportáži.

Článek

- Lídři STAN, ODS, Piratů a Spojenců pro Středočeský kraj se dohodli na koalici ve středních Čechách, hejtmankou bude lídryně starostů Pecková. Začíná se pracovat na programovém prohlášení.

- V krajských volbách v deseti krajích vyhrálo hnutí ANO. V Libereckém a Středočeském kraji zvítězili Starostové, v Královéhradeckém kraji koalice ODS, Starostů a Východočechů.

- Prezident nevyužije své volební právo a v druhém kole nepůjde volit do senátu. Řekl to v Partii televize Prima.

- Rozběhla se už vyjednávání o koalicích. V některých krajích nejspíš vítězné hnutí ANO obejdou koalice opozičních stran. Babišovi lidé míří do opozice na jihu Moravy, o spolupráci bez ANO se domlouvají také lídři v Pardubickém nebo Karlovarském kraji.

- Při volbě do krajů výrazně propadla levice. Vládní ČSSD se vůbec nedostala do pěti krajů. Výraznějšího úspěchu dosáhla jen v Královéhradeckém kraji, kde kandidovala s jinými stranami. Komunisté získali zastupitele pouze ve čtyřech krajích.

- Nejvíc peněz za mandáty získá hnutí ANO. Nejvíc si finančně pohorší levicové strany ČSSD a KSČM. Naopak přilepšení čeká na Piráty, ale i Starosty a SPD.

Výsledky voleb jsme sledovali celou sobotu

  • V Brně se to protahuje

    Lidovci, Piráti, ODS a Starostové už druhý den na brněnském magistrátu vyjednávají o nové koalici v Jihomoravském kraji. Na devátou večerní avizovali společné prohlášení. „Jednání se nakonec protáhnou až do nočních hodin,“ vzkázal tajemník lidovců Jakub Hruška. Jejich lídr Jan Grolich se má stát novým hejtmanem. Podle informací Seznam Zpráv vyjednávací týmy dolaďují konkrétní body spolupráce. Vítěz voleb v kraji, hnutí ANO, má namířeno do opozice.

  • Jak se rýsují koalice

    Den po skončení krajských voleb se v některých regionech začínají tvořit nové krajské koalice.

    Nejdál pokročila vyjednávání v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Na severu Moravy pravděpodobně bude vládnout vítězné hnutí ANO s ODS kandidující spolu s TOP 09, lidovci a nově rovněž s ČSSD. V Jihomoravském kraji se rýsuje koalice KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu.

    V pondělí by mohli stvrdit memorandum o spolupráci strany v Pardubickém kraji, kde vítězné ANO rovněž zřejmě zůstane v opozici.

    Na široké koalici všech uskupení v krajském zastupitelstvu kromě hnutí ANO se dnes domluvili lídři stran ve středních Čechách.

  • Všichni - až na ANO

    Nová koalice ve Středočeském kraji zahrnuje všechny strany, které mají mandáty v zastupitelstvu. Až na jednu výjimku - hnutí ANO, které dosud kraji vládlo se svými spojenci z ČSSD.

    Nová koalice STAN s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj se dohodla, že hejtmankou bude volební jednička STAN Petra Pecková. Zástupci stran začínají pracovat na programovém prohlášení, koaliční smlouvu musí nejdříve projednat stranické orgány a zastupitelské kluby.

    „Domluvili jsme se na obsazení jednotlivých postů v radě, výborech, v komisích, nalezli jsme na tom shodu. Nalezli jsme shodu také na programových prioritách a teď dále budeme pracovat na programovém prohlášení a samozřejmě celá tato dohoda bude ještě projednána v jednotlivých klubech jednotlivých stran,“ řekla adeptka na novou hejtmanku. Konkrétní jména a rozdělení křesel v radě zatím zástupci stran nesdělili.

  • Zveřejním, co Jermanová tajila, říká budoucí středočeská hejtmanka

    Petra Pecková (STAN) odmítla přenechat ODS funkci hejtmana a koalici se jí podařilo složit velmi rychle. Seznam Zprávám řekla, jak se vyrovná s aférami a podezřeními, které v úřadu zanechala její předchůdkyně Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO.

    Více v článku Vojtěcha Blažka

  • Koalice v Pardubickém kraji chce v pondělí podepsat memorandum

    Čtyři politické subjekty, které se v sobotu předběžně dohodly na koaliční spolupráci ve vedení Pardubického kraje, dnes pokračovaly v dalším jednání. Uskupení 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj tvořené ČSSD a hnutím Společně pro kraj, ODS s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj a STAN chtějí v pondělí podepsat společné memorandum, uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Vznikne tak v podstatě staronová koalice, která vedla kraj předchozí čtyři roky.

  • Kandidátka ODS podpoří v senátní volbě na Trutnovsku Sobotku ze STAN

    Majitelka krkonošské Luční boudy a neúspěšná kandidátka ODS v senátních volbách na Trutnovsku Klára Sovová vyslovila před druhým kolem podporu starostovi Vrchlabí, současnému senátorovi Janu Sobotkovi (za STAN). Sovová to dnes řekla ČTK. Sobotka první kolo vyhrál a ve druhém se 9. a 10. října utká o křeslo v Senátu se starostou Dvora Králové nad Labem Janem Jarolímem (ANO).

  • ODS v Libereckém kraji má zájem o školství a zdravotnictví

    Občanští demokraté mají v případné koalici v Libereckém kraji zájem o školství a zdravotnictví. Mimo ODS vyjednávají vítězní Starostové pro Liberecký kraj o koalici i s Piráty. Taková trojkoalice by měla pohodlnou většinu 32 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Stejnou pozici by mohlo mít spojení Starostů s druhým hnutím ANO. S tím ale budou Starostové jednat až v případě, že se s ODS a Piráty nedohodnou. Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli s výrazným náskokem a získali 22 mandátů, do nadpoloviční většiny jim tak jeden mandát chybí. ANO má deset křesel a Piráti a ODS po pěti. K nadpoloviční většině by Starostům stačilo spojit se s jednou stranou. Takové spojení by ale bylo příliš křehké.

  • V Ústeckém kraji o koalici jedná vítězné ANO s ODS a STAN

    V Ústeckém kraji vítězné ANO jedná o koalici s druhou ODS a třetím STAN. Dohodli se, že hejtmanem by mohl být lídr ANO, poslanec Jan Schiller. Novinářům to řekli po dnešním jednáním lídři uvedených stran. Taková koalice by měla v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 32 mandátů. „Sešli jsme se v tomto seskupení poprvé. Je to pro nás preferované složení,“ uvedl Schiller. Dodal, že jediná dohoda je zatím na osobě hejtmana, kterým by byl právě mostecký zastupitel a dosavadní poslanec. Už v sobotu řekl, že pokud se stane hejtmanem, vzdá se poslaneckého mandátu.

  • V Karlovarském kraji jedná o koalici ANO i blok STAN, Piráti, VOK

    V Karlovarském kraji začala jednání o nové krajské koalici. Pokouší se ji sestavit nejen vítězné hnutí ANO, ale i blok, který vytvořili druzí STAN, Piráti a Volba pro Karlovarský kraj (VOK). Rozhodnout by mohly strany, které se dostaly do krajského zastupitelstva s menším ziskem. ANO v Karlovarském kraji získalo v krajských volbách 13 mandátů. Pro většinu v 45členném zastupitelstvu by potřebovalo koalici s nejméně 23 hlasy. Podle informací ČTK by jedním z jeho partnerů mohla být ODS, má čtyři mandáty. Do většiny by pak ANO potřebovalo účast dalších subjektů.

  • ODS o koalici v Olomouckém kraji rozhodne na regionální radě

    Občanští demokraté rozhodnou o dalším postupu po volbách na jednání regionální rady, řekl jejich volební lídr Dalibor Horák. Sejít by se podle krajského šéfa ODS Michala Záchy měla začátkem příštího týdne. S ODS, která v krajských volbách v Olomouckém kraji skončila čtvrtá, chtějí vytvořit koalici Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a uskupení Piráti a STAN. Měli by společně v 55členném zastupitelstvu 32 křesel. Obešli by tím vítězné hnutí ANO. „Dnes žádné rozhodnutí určitě očekávat nelze,“ řekl Horák. Nyní je podle něj předčasné říci, ke které z koalic by se on sám osobně přiklonil.

  • Volby v ghettech na severu: Účast mizivá, ale drtivý úspěch opoziční strany

    K volbám chodí jen minimum lidí z takzvaných českých ghett. Nevidí v tom smysl a zároveň si stěžují, že vlastně nemají koho volit. Politická reklama si k nim cestu nenajde a tvrdí, že ani volební lístky.

  • ANO u voličů v karanténě ani v jednom z krajů volby nevyhrálo

    Hnutí ANO, které obhájilo vítězství v krajských volbách, u voličů v karanténě kvůli koronaviru nevyhrálo ani v jednom z regionů. Nejlépe si u těchto voličů vedli KDU-ČSL, ODS, Starostové a TOP 09. Nejvíce hlasů (18,52 procenta) posbíralo ANO u voličů v karanténě v Karlovarském kraji, což mu stačilo na druhé místo za koalicí STAN a TOP 09. Nejhorší výsledek zaznamenalo hnutí v Libereckém kraji, kde obdrželo jen zhruba tři procenta hlasů.

  • Kdo může vystřídat Babiše? Rýsují se dva kandidáti

    Spojit se proti vítězi voleb je možné v krajích, ale po sněmovních volbách to nepřipustí prezident Zeman, jenž jmenuje premiéra. Pokud chce opozice vystřídat Babiše u vlády, nestačí se spojit do koalic, ale musí volby vyhrát.

    Více v článku Václava Dolejšího

  • Piráti: Jednání ve středních Čechách potrvají nejméně dva týdny

    Povolební jednání ve středních Čechách potrvají nejméně dva týdny, řekl lídr kandidátky Pirátů Jiří Snížek. V tak velkém kraji, jako je Středočeský, je podle něj před podpisem koaliční smlouvy nutné dojednat plno věcí. Namátkou jmenoval otázky typu integrace dopravy, další výstavba či optimalizace školství. Vítězní STAN ve středních Čechách jednají o široké koalici s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. První společná schůzka se uskutečnila v sobotu večer a dnes odpoledne jednání pokračují.

  • Senátní volby mohou obměnit složení Sněmovny

    Senátní volby mohou obměnit složení Sněmovny. Do finále postoupili po nynějším víkendovém prvním kole tři poslanci, a to Jiří Mašek (ANO), Miroslava Němcová a Petr Bendl (oba ODS). Pokud by se stali senátory, poslanecký mandát by jim zanikl a jejich místo v dolní komoře by obsadili náhradníci. O místo v horní komoře se ucházelo celkem sedm poslanců, a to tři z KSČM a po dvou z hnutí ANO a z ODS.

  • Zahradník opět potvrdil roli sběratele preferenčních hlasů

    Jihočeská ODS má několik let osvědčeného sběratele preferenčních hlasů. Je jím bývalý hejtman Jan Zahradník, který to potvrdil i při letošních krajských volbách. Ze 13. místa jej přednostní hlasy vynesly na druhou pozici a opět mu zajistily místo v zastupitelstvu. „Samozřejmě, že mě to těší. Ale já jsem hlavně rád za výsledek, kterého ODS v Jihočeském kraji dosáhla. Je to velká zásluha (krajského předsedy) Martina Kuby, který dokázal vytvořit skvělý tým,“ řekl jednasedmdesátiletý Zahradník.

  • Roušky při volbách v Olomouckém kraji odmítlo nosit pět lidí

    Celkem pět lidí odmítlo během uplynulých krajských a senátních voleb ve volebních místnostech v Olomouckém kraji volit v roušce. Hlasování bylo těmto voličům umožněno, jejich jednání bude mít dohru u přestupkové komise. ČTK to dnes řekla krajská policejní mluvčí Tereza Neubauerová. Žádné další problémy v souvislosti s volbami v kraji policisté řešit nemuseli.

  • Povolební koalice v Plzeňském kraji vznikne až v příštích dnech

    Vytvoření povolební koalice v Plzeňském kraji bude podle lídrů stran trvat ještě několik dnů. ANO, vítěz krajských voleb, se odpoledne sejde s několika možnými spojenci, s jakými neupřesnilo. S rychlou dohodou nepočítá, stejně jako ODS. Občanští demokraté budou mít večer regionální radu a chtějí se soustředit na pomoc svému kandidátovi do Senátu za Plzeň-město do druhého kola voleb příští týden. „Nechci jednat s SPD ani KSČM. S ostatními stranami určitě jednat můžeme a budeme,“ řekl lídr ANO a krajský předseda hnutí Roman Zarzycký. „Nemyslím, že by se cokoli stalo během následujících několika dní,“ dodal.

  • Piráti na jihu Čech preferují koalici bez ODS a ANO

    Piráti na jihu Čech preferují koalici bez ANO a ODS, tedy bez dvou subjektů, které byly ve volbách v Jihočeském kraji na prvním, respektive druhém místě. Šlo by o alianci s TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočechy, dohromady by měla 31 mandátů z 55. Ostatní případní partneři však tuto variantu nevidí jako jedinou možnou. ODS uvedla, že další její jednání s Piráty postrádá smysl. „Pro nás je varianta bez ODS a ANO číslo jedna. Ale jednáme nadále se všemi subjekty a zjišťujeme, jaké má kdo představy,“ řekl lídr Pirátů Lukáš Mareš. Piráti skončili na jihu Čech ve volbách na třetím místě, získali devět mandátů. Nejsilnější ANO a ODS si zajistily shodně po 12 křeslech.

Reklama

Hlavní zprávy