Hlavní obsah

Nejvyšší soud rozhodl případ důchodce-teroristy, který žil pro okamurovce

Za kulisy případu muže, který je obžalován z terorismu. Co dokáže kombinace poruchy osobnosti, čtení dezinformačních webů a naslouchání populistům.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

O dovolání důchodce-teroristy Jaromíra Baldy v uplynulých dnech rozhodl Nejvyšší soud.

Článek

Nejvyšší soud rozhodl případ důchodce Jaromíra Baldy, který byl odsouzen ke čtyřem rokům vězení za to, že kvůli obavám z islámu málem způsobil vážné železniční neštěstí.

Seznam z justiční databáze zjistil, že tento soud o jeho dovolání rozhodl ve středu.

„Výsledek nemohu sdělit. Toto rozhodnutí se ale už 18. 12. objeví na elektronické úřední desce webu,“ napsal Seznamu mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Advokát Aleš Tolnay, který Baldu zastupuje, uvedl, že také nemá informace o rozhodnutí Nejvyššího soudu. Nedostal však zprávu ani o tom, že by jeho klienta z vězení propustili.

„Pokud by byl propuštěn na svobodu, asi by mi jeho manželka zavolala,“ doplnil Tolnay.

Soudy dříve uvedly, že se Balda stal obětí manipulace. Konkrétní jména neuvedly, v jednom rozsudku však soudce popsal, jak blízké byly Baldovy vztahy ke hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

Jaromír Balda v létě 2017 na železniční trať dvakrát pokácel stromy, do nichž narazil vlak. Motivem bylo svést tento čin na migranty.

Soudce v rozsudku popisuje, že senior měl blízko k místní člence hnutí SPD, které pomáhal s kampaní před sněmovními volbami v roce 2017. Auto měl polepené volebními transparenty SPD.

Roznášel letáky, chodil na schůze strany, hrál na jejich akcích s harmonikou, zúčastnil se také několika demonstrací proti uprchlíkům. Soud rovněž zmiňuje, že si Balda s členkou SPD napsali 3 946 e-mailových zpráv.

Balda u soudu řekl, že měl hrůzu z islámu a imigrantů, a tak chtěl Čechy vyburcovat k nějaké reakci.

Reklama

Doporučované