Hlavní obsah

Nejvyšší soud začal jednat o Pelikánově stížnosti na Rathovu kauzu

Nejvyšší soud se dnes začal zabývat korupční kauzou kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán považuje zrušení rozsudku z roku 2015 za porušení zákona. Rath se jednání osobně zúčastní.

Článek

Nejvyšší soud se dnes začne zabývat kauzou kolem bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Ta byla znovuotevřena na základě stížnosti ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Ministr nesouhlasí s tím, že Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek, který uložil Rathovi 8,5 roku vězení. Spolu s ním bylo odsouzeno dalších deset lidí. Soud verdikt zrušil kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů použitých v případu.

Soud uznal Ratha vinným v roce 2015 v přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami. Rozsudek byl zrušen loni v říjnu. Podle něj byly stěžejní důkazy obžaloby pořízeny nezákonně, a v hlavním líčení je proto nelze použít.

S ministrem Pelikánem souhlasí i Nejvyšší státní zastupitelství: „S touto stížností pro porušení zákona se ztotožňuji. Mám za to, že Vrchní soud v Praze učinil rozhodnutí, které není v souladu se zákonem, a tudíž budu navrhovat, aby Nejvyšší soud tuto stížnost akceptoval," řekl novinářům před zahájením dnešního jednání Radek Doležel z Nejvyššího státního zastupitelství.

Jednání je rozplánováno na čtyři dny. Kvůli zájmu veřejnosti i počtu obžalovaných senát zasedá ve velkém sále, který se pro potřeby veřejných soudních jednání využívá jen výjimečně. David Rath se soudu plánuje osobně zúčastnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované