Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud „otevřel“ i dětské skupiny a zájmové kroužky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Pokud Ministerstvo zdravotnictví nevydá své neplatné opatření znovu, mohou se díky rozhodnutí Nejvyššího soudu otevřít vyjma obchodů a služeb také dětské skupiny nebo kroužky a oddíly.

Článek

Ve středu se vrátily děti do kolektivů dětských skupin v Královéhradeckém a Karlovarském kraji. Koronavirus se totiž v těchto krajích šíří nejméně – u ostatních krajů Ministerstvo zdravotnictví chce, aby si ještě počkaly.

Teď ale Nejvyšší správní soud rozhodl, že dětské skupiny jsou zavřené protiprávně. Soud zrušil mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví z 10. dubna, které omezuje hlavně provoz maloobchodu a služeb, ale právě také třeba dětských skupin.

Rozhodnutí soudu vstoupí v platnost čtyři dny po tom, co bude doručeno Ministerstvu zdravotnictví. Do té doby má úřad a vláda čas ho opravit.

Pokud by se tak ale nestalo, příští týden by se v celé republice mohly vrátit všechny děti do dětských skupin. Netýkalo by se to ale školek, ani dalších vzdělávacích institucí. V nich prezenční výuku omezilo Ministerstvo zdravotnictví jiným opatřením.

Vyjma dětských skupin by se mohly konat také vzdělávací akce, jako třeba konference, kongresy, školení nebo vzdělávací veletrhy. Stejně tak všechny formy prezenčních zkoušek, opět vyjma těch, které jmenuje jiné mimořádné opatření v souvislosti se základními, středními a vysokými školami.

Fungovat by mohly také všechny oddíly, zájmové kroužky, doučování mimo školy nebo nejrůznější kluby.

Není to ale příliš pravděpodobné. Soudu se totiž nezdála hlavně procesní část přijímání opatření, tedy že nebylo vydáno s předchozím souhlasem vlády, ale kabinet ho schvaloval až ex post.

„Pokud bychom akceptovali, že nezákonný postup ministerstva vždy zhojí následný souhlas vlády, učinili bychom § 3 odst. 3 pandemického zákona zbytečným a zmařili bychom jednoznačně v zákoně vyjádřenou vůli Parlamentu, který přijal pandemický zákon právě s cílem vnést do přijímání mimořádných opatření alespoň nějaký řád,“ vysvětlila soudkyně zpravodajka Veronika Baroňová.

Mimo to by však Ministerstvo zdravotnictví mělo v mimořádném opatření upravit zákaz setkávání. Podle Nejvyššího správního soudu se nemůže dotýkat rodinných sešlostí, jen organizovaných podniků.

„Zákaz setkávání rodin v domácnostech by představoval neústavní zásah do základního práva na respektování soukromého a rodinného života“, uvedl Nejvyšší správní soud v odůvodnění.

Dá se tedy očekávat, že k opravě úřad ministra Petra Arenbergera (za ANO) přistoupí. Ostatně nová namísto zrušených opatření muselo Ministerstvo zdravotnictví přijímat například už loni na jaře, kdy některá z nich zrušil Městský soud v Praze.

Reklama

Doporučované