Hlavní obsah

Nejzadluženější obec v Česku má pod zemí poklad, který je jí k ničemu

Nejzadluženější obec v Česku.Video: Jaroslav Kejzlar

 

Reklama

Obec Prameny má vysoké dluhy, které by měla splácet desítky let. Pod obecními pozemky je minerální voda, kterou však obec souhrou okolností nemůže využít.

Článek

Prameny leží v Karlovarském kraji a vysloužily si přezdívku nejzadluženější obce v České republice. Vesnice se přitom nachází kousek od Mariánských Lázní, ve středu Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a pod zemí má podle měření z 90. let velmi kvalitní minerální vodu.

V těch samých 90. letech se Pramenští rozhodli, že v obci vybudují stáčírnu minerálky a časem třeba dětskou ozdravovnu. Zadlužili se, ale kýžený výsledek se nedostavil. Investor do Pramenů nepřišel a obci začaly naskakovat dluhy. Kvůli několika desítkám exekucí vesnice postupně v přišla v dražbách o většinu svého majetku, včetně historické radnice nebo lesa.

„Když jsem nastoupila do funkce v roce 2012, tak jsem přebírala obec se 130milionovým dluhem,“ líčí starostka Michala Málková. Na scéně se objevila karlovarská firma Real Aspekt, s ruským zastoupením, která skoupila všechny obecní pohledávky.

Prameny tak mají v současnosti jediného věřitele. A i díky odpuštění části dluhu státem nebo pojišťovnou VZP dosahují jejich dluhy asi k 60 milionům korun.

Real Aspekt do Pramenů přivedla vidina kvalitní vody. Jednatel firmy Dmitry Vayner Seznamu řekl, že původní záměr už se mu v obci nepodaří zrealizovat.

„Ten hráč, který koupí tohle území, bude především značně překvapen, s jakým množstvím úskalí je spojený tento projekt. A teprve potom zjistí, že není možnost nikde postavit například fabriku na stáčení minerální vody. Jsme ve středu ochranné zóny Slavkovského lesa,“ vysvětluje Vayner.

Využít zdroje minerální vody je v Pramenech poměrně obtížné. Pozemky s vrty byly oceněny na 10 milionů korun  - z pohledu zadlužené obce na směšnou částku. Jenže jak Seznamu vysvětlil soudní znalec Josef Pavlát, voda je v tomto případě břemeno, které cenu pozemků snižuje. Patří totiž státu – a ten se může kdykoliv rozhodnout, že s ní naloží podle vlastního uvážení.

V minulých týdnech měly být pozemky s vrty prodány v dražbě. „Je to nejhorší možná varianta, protože obec zaplatí na nákladech té exekuce pět a půl milionu – a máme tam další pohledávky, tedy další dluhy, ze kterých jde roční úročení 1,3 milionu – a obec stejně o ty pozemky přijde,“ popisovala před plánovanou dražbou starostka.

Firma Real Aspekt však na žádost pramenského zastupitelstva dražbu odvolala, na což měla jako jediný věřitel nárok.

Pokud se firma se zadluženou vesnicí dohodne na splátkovém kalendáři, exekutor Pramenům znovu odblokuje majetek a obec se bude moci aspoň částečně realizovat – žádat o dotace nebo například pronajímat některé zbylé části pozemků.

Všechno spíše nasvědčuje tomu, že u toho bude karlovarské společnosti desítky let tvrdě splácet dluhy.

Reklama

Doporučované