Hlavní obsah

Muž amnestovaný Klausem se dočkal rozsudku. Vinen

Soud s Vladimírem Stehlíkem.

 

Reklama

Vladimír Stehlík byl souzen za skutky související s řízením kladenských oceláren Poldi, které v polovině devadesátých let zprivatizoval.

Článek

Vinen. Takový rozsudek vynesl po dlouhých jednadvaceti letech od obvinění dřívějšího kapitána českého průmyslu Krajský soud v Praze.

Odsuzující verdikt se ale týká pouze jednoho ze tří bodů obžaloby. Soud navíc nemohl uložit žádný trest. Na Stehlíka se totiž vztahuje amnestie prezidenta Václava Klause z roku 2013.

Stehlík byl souzen za skutky související s řízením kladenských oceláren Poldi, které v polovině devadesátých let zprivatizoval. Obžaloba mu vytýkala řadu věcí. Podle výsledků policejního vyšetřování neplatil za zaměstnance zdravotní pojištění a daňové odvody. Jiným svým firmám také z Poldovky poskytoval bezúročné půjčky.

Soud u většiny bodů obžaloby konstatoval, že buď nešlo o trestný čin, nebo za vyjmenované skutky Stehlík nemohl. Vinným ho uznal jen v případě založení společnosti Poldi Steel, na kterou převáděl činnosti původní firmy Poldi Ocel, kterou tak měl poškodit.

Soud také konstatoval, že lze případ po dvaceti letech jen těžko více rozplést. Nestandardně se prý tehdy choval nejen Stehlík, ale i stát a banky. A věc měla nepochybně i politické pozadí.

Přestože soud dal ve většině bodů Stehlíkovi za pravdu a nehrozí mu žádný trest, s rozsudkem spokojen není. Trvá na tom, že je nevinen ve všech bodech obžaloby. Odvolá se proto k Vrchnímu soudu v Praze. Kauza Poldi Kladno tak nekončí ani po jednadvaceti letech.

Vladimír Stehlík u soudu.

Vladimír Stehlík se svou firmou Bohemia Art koupil Poldi Kladno od státu v roce 1993. O necelé tři roky později už se mluvilo o tom, že firma má velké potíže. Stehlík tehdy poslal osm tisíc svých zaměstnanců demonstrovat na Václavské náměstí. Na konci roku 1997 pak skončil i se svým synem Marko Stehlíkem ve vazbě. Byl tam čtyři měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované