Hlavní obsah

Nekomentujte postup vlády, varovali krajští policisté. Vedení se omluvilo

Foto: Seznam Zprávy

„Objevují se pisatelé, kteří mnohdy svým extrémním vyjádřením a nevhodnými výrazy komentují postup vlády České republiky. Následky svého počínání si však zřejmě neuvědomují,“ napsali policisté z Karlových Varů.

Reklama

Za tiskovou zprávu karlovarských kolegů se omluvila Policie ČR. Stojí v ní, že „se objevují pisatelé, kteří mnohdy svým extrémním vyjádřením a nevhodnými výrazy komentují postup vlády“. Což mnoha lidem připomnělo normalizaci.

Článek

„Omlouváme se za nešťastně formulovanou tiskovou zprávu karlovarské policie, která bez znalosti kontextu působí nevhodně. V pozadí sdělení je vyšetřování závažného trestného činu nebezpečného vyhrožování předním ústavním činitelům, což ve zprávě chybí,“ uvedlo v noci na čtvrtek na Twitteru vedení celorepublikové policie.

K tomuto kroku je vedla řada pobouřených reakcí na sociálních sítích, jejichž pisatelům dikce karlovarské tiskové zprávy připomněla časy normalizace, kdy byla kritika vedoucích činitelů zapovězená.

Aby bylo jasné, o čem přesně je řeč, nechme zaznít celou tiskovou zprávu, kterou vydala karlovarská mluvčí Eva Valtová:

„Aktuální situace s opatřením v souvislosti s covid-19 s sebou nese i zvýšený počet různých nesouhlasných vyjádření, která se jejich zastánci snaží šířit nejen osobně, ale také na veřejných sociálních sítích či na internetových fórech.

Objevují se pisatelé, kteří mnohdy svým extrémním vyjádřením a nevhodnými výrazy komentují známé osobnosti či postup vlády České republiky. Následky svého počínání si však zřejmě neuvědomují. Svým hanlivým výrokem mohou naplnit skutkovou podstatu hned několika trestných činů, a vystavit se tak trestnímu stíhání. Mohou se tak dopustit například podněcování k trestnému činu, vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci či podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Pachateli pak může ve většině případech hrozit až dvouletý trest odnětí svobody.

Na tento způsob nevhodné komunikace se zaměřují kriminalisté, kteří se specializují na počítačovou kriminalitu, a v případě, že prokazatelně dojde k porušení zákona, tak zasáhnou. Každý by si měl uvědomit, že internet není anonymním místem a nikdo není nedohledatelný a nepostižitelný.“

Foto: Policie ČR

Tisková zpráva karlovarské policie.

Potud tisková zpráva. Její znění se nelíbilo mnoha lidem. Například investigativní portál Neovlivní na sociální síti věc komentoval lakonicky. „Tak a máme utrum. O schopnostech pana premiéra a jeho ministrů se prostě nic špatného neříká…“

Vedení policie si nevhodnost vyznění sdělení karlovarských kolegů uvědomilo a v noci na čtvrtek se omluvilo. Kontext, který tiskové zprávě chyběl a který by ji zasadil do souvislostí, spočívá podle policistů v tom, že západočeští policisté naráželi na aktuální trestný čin, který právě řešili. „Karlovarští kriminalisté 19. dubna sdělili obvinění 43letému recidivistovi, který veřejně, prostřednictvím sociálních sítí, vyzýval k vraždě ústavního činitele podříznutím hrdla a dalšímu vyhrožoval usmrcením. Muž se k činu doznal, hrozí mu až 3 roky vězení,“ vysvětlilo vedení policie.

Reklama

Doporučované