Hlavní obsah

Některé budovy v ČR se dnes večer rozsvítí červeně na připomínku obětí AIDS

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Některé budovy v Praze, Brně, Olomouci, Zlíně, Děčíně, Ústí nad Labem, Chrudimi a Plzni se dnes ve 20:00 rozsvítí červeně na připomínku obětí nemoci AIDS.

Článek

Akce Světlo pro AIDS má podle zástupců pořádající České společnosti AIDS pomoc zároveň upozornit na problém stigmatizace HIV pozitivních a rostoucí počet případů HIV. Připomínka se třetí květnovou neděli koná po celém světě.

„V posledním roce společnost věnovala svou pozornost boji s covid-19 a na další závažné nemoci, včetně HIV, se trochu zapomnělo. Lidé méně vyhledávali preventivní lékařskou péči a klesl také počet HIV testů. Díky nedostatečnému testování a preventivní péči počet HIV pozitivních v ČR a SR začal významně stoupat. Bohužel, HIV sám nezmizí a zůstává pro společnost stále velkým problémem,“ uvedl ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc Jiří Pavlát.

Loni v Česku přibylo 251 lidí s virem HIV, o 29 více než v roce 2019. Nemoc AIDS se rozvinula u 44 pacientů a 18 lidí na ni zemřelo. Za letošní první čtvrtletí pak přibylo podle údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS ve Státním zdravotním ústavu v Praze dalších 51 lidí s prokázanou nákazou virem HIV, což je podobně jako loni za stejnou dobu. Ke konci března tak v zemi žilo 3892 HIV pozitivních, tedy o 248 lidí více než k loňskému 31. březnu.

Červenou barvou, což je i barva stužky, která se stala symbolem podpory HIV pozitivních a AIDS nemocných, budou dnes večer v Praze svítit například Tančící dům, Žižkovská věž, Petřínská rozhledna nebo ministerstvo zdravotnictví. Do červené se zahalí také plzeňské Divadlo J. K. Tyla, chrudimské Muzeum loutkařských kultur, budova Filmové fakulty JAMU v Brně nebo zlínský mrakodrap.

Česká společnost AIDS pomoc je neziskovou organizací, která 30 let poskytuje podporu lidem žijícím s HIV. Mimo jiné poskytuje bezplatné a anonymní testování na HIV, syfilis a žloutenku typu B a C a internetové a telefonní poradenství. Projekt Světlo pro AIDS pořádá spolek v Česku osmým rokem. Celosvětovým mottem akce je „Vzpomínáme - bojujeme - žijeme navzdory HIV“.

Reklama

Doporučované