Hlavní obsah

Některé objekty v ČR dnes budou svítit modře na počest OSN

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na počest 75. výročí vzniku Organizace spojených národů (OSN), jejíž zakládající charta vstoupila v platnost 24. října 1945, se dnes večer v Česku rozsvítí modře některé objekty.

Článek

V Praze se do modrého světla zahalí Petřínská rozhledna, Tančící dům, žižkovský vysílač a britská ambasáda. V Olomouci bude modře nasvícena katedrála svatého Václava a v Ostravě Nová radnice. Připomínka Dne Spojených národů, který připadá na dnešek, se bude konat po celé Evropě.

Z evropských budov bude dnes modrá například radnice v Bruselu a Madridu, katedrála v Reykjavíku či ministerstva zahraničí Lucemburska a Španělska. V Bruselu bude stejnou barvou svítit sídlo Evropské rady a další tamní evropské instituce, modré budou také budovy úřadoven OSN v Kodani, Ženevě, Bonnu a Haagu.

OSN se zrodila na sklonku druhé světové války a navázala na odkaz své předchůdkyně Společnosti národů, která vznikla v roce 1919 v rámci Versailleské smlouvy „na podporu mezinárodní spolupráce a dosažení míru a bezpečnosti“.

Zakládající konference OSN se uskutečnila 25. dubna až 26. června 1945 v San Francisku a zúčastnilo se jí 50 států, včetně Československa, které podepsaly Chartu OSN. Organizace oficiálně vznikla 24. října 1945, kdy byla charta ratifikována Čínou, Francií, Sovětským svazem, USA, Británií a většinou ostatních signatářských zemí OSN.

K základním cílům OSN patří podle její charty udržování mezinárodního míru a bezpečnosti, podpora přátelských vztahů mezi národy, rozvoj spolupráce při řešení mezinárodních problémů, podpora lidských práv a koordinace činnosti jednotlivých států.

V Praze bylo krátce po vzniku mezinárodní organizace otevřeno na přelomu roku 1947 a 1948 Informační centrum OSN. Bylo jedním z jejích prvních poboček ve světě a nyní je součástí informační sítě OSN ve více než 60 státech.

V Česku působí další tři agentury OSN: Světová zdravotnická organizace (WHO), Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizace pro migraci (ILO).

Reklama

Doporučované