Hlavní obsah

Někteří bojovníci ISIS se z kurdského vězení vyplatili, tvrdí Guardian

Foto: Profimedia.cz

Snímky z vězení Hassaka v Sýrii z roku 2019, kde jsou zadržování bývalí bojovníci ISIS.

Reklama

Na území severovýchodní Sýrie pod správou Syrských demokratických sil čekají ve vězení tisíce bývalých příslušníků tzv. Islámského státu. Někteří z nich mají podle nejmenovaných zdrojů možnost se za tisíce dolarů vyplatit.

Článek

Podle zdrojů britského serveru The Guardian zadržují Syrské demokratické síly (SDF) v přeplněných táborech až 10 tisíc lidí, kteří se zapojovali do činností spojených s Islámským státem. Osm tisíc z nich představují Iráčané a Syřané. Další dva tisíce jsou především bojovníci ze zahraničí, které státy zatím nerepatriovaly do vlasti. Zlomku z nich se nicméně podařilo z vězení, kde panují katastrofální podmínky a dochází k mučení, vyplatit. Arabsko-kurdská koalice to nicméně popírá.

Podle výpovědi dvou mužů i dokumentů, které má britský server k dispozici, se mohou vězňové vyplatit v rámci „smířlivého“ schématu za 8000 dolarů (v přepočtu asi 180 tisíc korun), dokládá kopie propouštěcího formuláře. Musí se také zavázat, že se nepřidají k žádné ozbrojené složce a území kontrolované SDF opustí.

Dva vyzpovídaní muži bojovali pro Islámský stát až do jeho pádu v březnu 2019. Oba byli následně uvězněni v detenčním táboře al-Hawl. Díky dohodě se jim následně podařilo z kempu vyplatit, setkat se s manželkami a dětmi a přesídlit jinam. Tvrdí, že v místě, kde žijí, jsou jistě pod dohledem úřadů.

Jeden z nich vysvětlil, že ideologii ISIS nikdy nevěřil. Druhý naopak přiznává, že ho lákalo především náboženské učení. Nikdy ale nepředpokládal, že bude organizace tak násilná, řekl. Oba muži uvedli, že za dobu, kdy v táboře pobývali, ví minimálně o deseti případech propuštění.

Zaplatit musel i Abu Jafar, který byl propuštěn z detenčního tábora letos v březnu. V době existence Islámského státu pracoval jako bezpečnostní úředník ve městě Rakka, které proslulo vedením vyžívajícím se v krutém trestání a popravách nepřizpůsobivých obyvatel. Vlastní vinu ale popírá.

Popisuje, jak kromě poplatku 8 tisíc dolarů musel zaplatit dalších 22 tisíc za úplatky tamním představitelům. Peníze získal jen díky své rodině, která prodala část majetku. K ISIS se přidal pouze kvůli penězům. „Můžete se rozhodnout být v ISIS z vlastní svobodné vůle, ale odchod není něco, co můžete ovlivnit. Ve chvíli, kdy odejdete, se stanete káfirem (nevěřícím) a musíte zemřít,“ tvrdí.

Táborem si prošel i Abu Muhammad, který v roce 2014 vedl jednotku z města Kobani bojující proti SDF. Z vězení byl propuštěn letos v lednu po dvou letech. „Strážci SDF nás věšeli na strop vyšetřovacích místností, aby nás mučili a nechali nás hladovět a žíznit. Dělali totéž, co jsme udělali my lidem, které jsme zatýkali jako vůdci ISIS. Teď toho opravdu lituji, ale po tom všem, co jsem udělal, se nemůžu považovat za oběť,“ říká. Kromě poplatku osm tisíc musela jeho rodina zaplatit dalších 14 tisíc dolarů v úplatcích.

SDF nicméně zprávy o vyplácení vězňů popírá. „SDF již dříve osvobodila některé vězně, kteří měli spojení s IS (v rámci plánu kmenového usmíření). Jejich ruce ale nebyly potřísněné krví nevinných civilistů a nespáchaly žádné zločiny. Byli to buď zaměstnanci v kancelářích řízených Islámským státem, nebo byli nuceni se k IS připojit,“ uvedl mluvčí milic Farhad Shami. Dodal, že stále sledují, jestli se propuštění jedinci nepřidali k bojovníkům Islámského státu.

Vykoupení se místo odpykávání trestu kritizují i ti, kteří se sami s jednáním bojovníků Islámského státu setkali. „Jako obyvatelé Rakky se domníváme, že propuštění těchto nebezpečných lidí je jen otázkou peněz. SDF se nestará o zločiny, které na nás tito lidé spáchali. Je to jen způsob, jak získávají více peněz,“ uvedl tamní aktivista Mohab Nasser.

24letému Mahmoudovi z Rakky bojovníci ISIS popravili matku, protože se domnívali, že je špiónka. Rodina její tělo nikdy nedostala zpět. Mahmoud patří mezi další, co jsou především frustrovaní a přemýšlí o vlastní pomstě. „Obvinili mou matku, že je špiónkou koalice. Ona ale ani nevěděla, jak používat mobilní telefon. Dnes víme, kdo jsou (propuštění členové IS). Někdy je vídáme v ulicích Rakky, ale bez skutečného soudního systému to nemůžeme dokázat. Jednoho dne vezmeme pomstu do vlastních rukou,“ dodává.

Reklama

Doporučované