Hlavní obsah

Nemají na miliony nárok, řekl stát o unesených Češích. Ti se obrátí na soud

Rozhovor s jedním z unesených Čechů, překladatelem Adamem Homsim.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Ministerstvo zahraničí je prvním státním úřadem, které řeklo, že neexistuje jediný důvod, aby bylo odškodné ve výši 40 milionů vyplaceno.

Článek

Čtveřici Čechů unesených loni v létě v Libanonu se oddaluje šance, že by jim stát vyplatil milionové odškodné. Ministerstvo zahraničí oficiálně konstatovalo, že advokát Jan Švarc, překladatel Adam Homsi a dvojice novinářů Pavel Kofroň a Miroslav Dobeš nemají nárok na 40 milionů korun, které dohromady požadují.

„Do Libanonu se vydali na základě svého vlastního rozhodnutí,“ citovala mluvčí Ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ze stanoviska, které úřad vypracoval. Dodala, že pokud by čtveřici vznikla nějaká škoda, měli ji zaplatit únosci.

Jenže to, kdo za jejich únosem stál, se dosud nepodařilo zjistit. Čtveřice má pouze obecné podezření, ale konkrétní osobu nezná. Na nikoho zatím neukázali ani čeští detektivové, kteří případ přes deset měsíců vyšetřují.

Unesení Češi: Věděli, že nás mohou unést

Ministerstvo zahraničí je prvním státním úřadem, které řeklo, že neexistuje jediný důvod, aby bylo odškodné vyplaceno. Konečný verdikt vynese Ministerstvo financí, které se bude řídit vyjádřením tří jiných ministerstev (kromě zahraničí ještě vnitra a spravedlnosti).

Advokát Švarc a spol. ve své žádosti argumentují tím, že tuzemské úřady měly informace, že výpravě hrozí únos při cestě do Libanonu. Překladatel Adam Homsi podotkl, že informace o tom, proč do Libanonu letí, měly zpravodajské služby i další české úřady. Ministerstvo zahraničí to odmítá. „Tato spekulace, kterou žadatelé argumentují, je nepravdivá," uvedla Lagronová.

O tom, jak probíhá prověřování jejich žádosti o odškodnění, Homsi ani Švarc neví. Žádné oficiální stanovisko dosud neobdrželi. Tvrzení Ministerstva zahraničí, které jim Seznam předložil, označil Švarc za řeči politiků pro média.

Případ stejně skončí u soudu

Každý z unesených Čechů požaduje deset milionů korun. „Ta částka není nějak přemrštěná," řekl Homsi. „Během toto únosu jsem musel tlumočit proti své vůli. Jenom ty hodiny, co jsem tam odpracoval, mohly tu částku dělat," tvrdí.

Čtveřice unesených Čechů již nyní říká, že se obrátí na soud. „Bude to o tom, aby příslušní lidé vypovídali,“ podotkl Švarc. Koho konkrétně myslí, zatím nechtěl říct.

Unesení Češi strávili v zajetí téměř sedm měsíců. Spolu se zmíněnou čtveřicí byl unesen ještě pátý člověk, vojenský zpravodajec Martin Psík, ten ale odškodnění nežádá.

Po svém návratu domů poté, co byli vyměněni za Libanonce Alího Fajáda a Chálida Marabího, si unesení muži stěžovali, že se jim zhoršil zdravotní stav a přišli o velké množství peněz.

Reklama

Doporučované