Hlavní obsah

Nemám slov, jsem nevinen, říká odsouzený šéf Oleo Chemical

Bývalý šéf Oleo Chemical tvrdí, že je nevinný.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Vrchní soud v Praze Kamila Jirounka pravomocně odsoudil za úvěrový podvod k podmíněnému trestu.

Článek

Kamil Jirounek, bývalý šéf a spolumajitel společnosti Oleo Chemical, i po pravomocném odsouzení prohlašuje, že je nevinný. Za své očištění chce i nadále bojovat.

Vrchní soud v Praze Jirounka pravomocně odsoudil za úvěrový podvod k podmíněnému trestu. Jirounek tak díky podmínce nemusí do vězení. Přesto mu rozsudek vadí.

„Nemám slov. Jsem nevinný. Zvažuji, co budu dělat dál,“ řekl po rozsudku Seznamu.

Soud uznal Jirounka vinným, že podvedl majitele firmy Ravak Jindřicha Vařeku a další tři věřitele, kteří firmě Oleo Chemical společně půjčili 160 milionů korun. Jirounek za půjčku ručil svými pozemky, o nichž tvrdil, že mají hodnotu 200 milionů. Jenže měly cenu jen necelých pěti milionů.

Soud však přihlédl k tomu, že nikomu nevznikla žádná škoda. Za půjčku totiž firma Oleo Chemical ručila také veškerým svým majetkem ve výši 600 milionů.

Jirounkovi advokáti vkládali velké naděje do skutečnosti, že byl trestný čin úvěrového podvodu před zahájením Jirounkova stíhání promlčený. Stíhán tak podle nich vůbec neměl být, i kdyby se zločinu dopustil, což odmítá.

Vrchní soud skutečně uznal, že promlčecí lhůta uběhla. Jenže soud vzápětí použil ustanovení trestního řádu, podle kterého je možné promlčecí lhůtu zrušit, pokud obviněný v této lhůtě páchal další trestnou činnost.

Jirounek je přitom podezřelý, že svou firmu Oleo Chemical tuneloval. Tento případ zatím soudy pravomocně neukončily. Na Jirounka je tak nutné hledět jako na nevinného, jako kdyby žádnou trestnou činnost nespáchal.

Právě tento aspekt rozhodnutí Vrchního soudu v Praze tak může být záminkou, kterou Jirounek může využít k případnému dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. O něm se poradí s právníky.

Jirounek trestní kauzy vedené proti své osobě v minulosti označil za pokus o likvidaci jeho firmy, která ve výrobě biopaliv konkurovala Agrofertu Andreje Babiše.

Reklama

Související témata:

Doporučované