Hlavní obsah

Němci chtějí chránit práva neočkovaných

Foto: Profimedia.cz

Práce v očkovacím centru v německých Brémách (ilustrační foto).

Reklama

Poslanci německé velké koalice uvažují o právních cestách, jak zabránit privilegování lidí očkovaných proti koronaviru.

Článek

Do letadla nebo do restaurace vstup pouze pro lidi očkované proti nemoci covid-19? Takovou selekci v Německu podle ARD odmítá část pravicových poslanců vládnoucí koalice CDU/CSU a SPD.

„Taková regulace by vedla k rozdělení společnosti,“ odmítá zvýhodňování očkovaných lidí poslanec a právní expert SPD Johannes Fechner a uvažuje kvůli tomu o novele občanského zákoníku. „Můžeme stanovit, že se ve všeobecných podmínkách nesmí spojovat přeprava lidí s tím, zda jsou očkovaní,“ dává Fechner jako příklad možnou změnu týkající se dopravy.

Poslanec CSU Volker Ullrich upozorňuje na už platný obecný zákaz diskriminace: „Od začátku je proto ve veřejné dopravě zakázané rozlišovat mezi očkovanými a neočkovanými lidmi. V soukromém sektoru je ale v regulaci mezera, kterou musíme řešit.“

Restaurace v Německu nesmí diskriminovat hosty kvůli jejich původu, ale třídění podle očkování či neočkování zákon dosud neupravuje. Podle mluvčího Spolkové antidiskriminační agentury Sebastiana Bickericha zákon nedává neočkovaným lidem žádné možnosti, jak se proti nerovnému zacházení bránit. Nutná by proto musela být úprava zákona.

Zvláštní práva pro lidi očkované proti covidu-19 už při startu vakcinace odmítl spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU. „Nikdo by neměl žádat zvláštní práva, dokud nebude mít každý možnost očkovat se,“ uvedl s tím, že je důležitá solidarita a trpělivost při čekání na očkování. Proti výsadám pro očkované je i ministr vnitra Horst Seehofer z CSU. Upozornil na to, že je vakcinace dobrovolná.

K úvahám o zvláštních právech pro očkované ale vyzval německý šéf Světové lékařské asociace Frank Ulrich Montgomery. Možné je to podle něj ale až tehdy, kdy budou očkováni všichni a bude existovat více informací proti imunitě vůči koronaviru. Jako příklad uvedl to, že některé státy zakázaly vstup lidem bez očkování proti žluté zimnici, nebo podmínku očkování proti spalničkám, která platí pro přijetí do německé školky.

Reklama

Doporučované