Hlavní obsah

Němci chtějí do třineckého Walmarku investovat osm milionů eur

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Německá společnost Stada během tří až čtyř let investuje do závodu Walmark v Třinci na Frýdecko-Místecku osm milionů eur, tedy zhruba 200 milionů korun. Hlavní investice půjdou do výroby a technologií. Novinářům to dnes v Třinci řekl technický ředitel společnosti Stada Miguel Pagan Fernandez.

Článek

Akvizici Walmarku dokončila Stada v tomto týdnu. Výrazně díky ní posílí své postavení na trhu ve střední Evropě a rozšíří nabídku volně prodejných výrobků pro péči o zdraví. V České republice má zhruba 500 zaměstnanců, ve výrobním závodě Walmarku v Třinci a logistickém centru v Českém Těšíně pracuje okolo 240 lidí. Firma má v plánu v příštích letech počet zaměstnanců zvýšit.

„Nedokážu teď říct o kolik, ale určitě navýšíme zaměstnanost, protože budeme navyšovat objem výroby. A pokud navýšíme objem výroby, musíme samozřejmě nabrat nové zaměstnance,“ řekl Pagan.

Jaký bude harmonogram investic a do čeho přesně se bude investovat, se nyní firma rozhoduje. Chce ale do třinecké továrny přenést výrobu dalších produktů a udělat z ní centrum excelence v segmentu potravinových doplňků pro celou skupinu Stada.

Walmark

Firma vznikla v roce 1990, založili ji bratři Adam, Mariusz a Valdemar Walachovi.

Zabývá se výrobou a distribucí vitaminů, minerálů a doplňků stravy. Jedničkou v oboru je na českém, slovenském, rumunském, bulharském a maďarském trhu, silné postavení si udržuje v Polsku a pobaltských zemích.

K nejznámějším výrobkům společnosti patří přípravky Proenzi, Urinal, Spektrum nebo dětské vitaminy Marťánci.

Výnosy za fiskální rok 2018/19 činily podle výroční zprávy firmy přes půl miliardy korun.

„Walmark díky dlouholeté zkušenosti s vývojem a výrobou potravinových doplňků má znalosti a zkušenosti, které by Stada ráda využila i pro jiné trhy a výrobní závody, takže to je takové jakoby know-how centrum, které bude určovat standardy, jak se výrobky ze segmentu potravních doplňků budou vyrábět,“ řekl výrobní ředitel Walmarku Robert Kužela.

Stada

Sídlí ve Frankfurtu nad Mohanem, vyrábí volně prodejná léčiva, ale i generika.

Skupina má víc než 10 000 zaměstnanců, výrobky prodává přibližně ve 120 zemích.

Za finanční rok 2018 skupina Stada utržila 2,33 miliardy eur, tedy téměř 60 miliard korun, a vykázala provozní zisk před započtením úroků, daní a odpisů 503,5 milionu eur (přes 12,5 miliardy korun).

Pro srovnání Kužela uvedl, že v posledních třech letech činily investice ve Walmarku milion eur, asi 25 milionů korun. Stát se součástí nadnárodní firmy, která se na výrobu léků a léčivých přípravků specializuje déle než 125 let, bude podle něj pro podnik velkým impulzem. „V následujících týdnech budou týmy Walmarku a Stady zkoumat možnosti synergie, aby nejen plně využily kapacitu výrobního areálu, ale také optimalizovaly logistiku, nákup a plánování. Musíme se podívat na technologie, které nám chybí, a doplnit je,“ řekl Kužela.

Reklama

Doporučované