Hlavní obsah

Němci protestují proti koronavirovým opatřením, bez roušek i rozestupů

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace na Terezině louce v bavorském Mnichově.

Reklama

Tisíce odpůrců opatření proti koronaviru se sešly v Mnichově a Hannoveru. V bavorské metropoli protestní pochod předčasně skončil, protože na něj přišlo více než úřady povolených 500 lidí a téměř nikdo z nich neměl roušku.

Článek

Policie přerušila i pozdější hlavní shromáždění, kterého se podle strážců pořádku účastnilo až 10 000 lidí místo nahlášených 5000. I na této demonstraci, která se koná na Terezině louce (Theresienwiese), dějišti světoznámých pivních slavností, mezi sebou lidé nedodržovali předepsané rozestupy a nenasadili si roušky. Podle internetového portálu focus.de policisté demonstrující vyzývali, aby se rozptýlili po celém prostranství.

Do Hannoveru se sjelo přes den asi 350 lidí na pochod městem, během kterého padala hesla jako „falešná pandemie“. Na večerní demonstraci se očekává až 2000 účastníků, naplánovány jsou ale i protesty proti této akci, ohlásil je Německý odborový svaz (DGB) a organizace Levicová mládež.

Velké shromáždění odpůrců nařízení zavedených v souvislosti s koronavirem i vyznavačů různých spikleneckých teorií o covidu-19 zažil předminulou sobotu Berlín. Na této demonstraci se protestující, mezi kterými byli i příznivci krajní pravice, prodrali až na schody před vchodem do historické budovy Spolkového sněmu. To vyvolalo rozhořčené reakce u velké části německých politiků.

V Lipsku dnes příznivci levice protestují proti evropské migrační politice a čínské vládě. Největší město v Sasku minulý víkend zažilo tři noci násilných demonstrací proti rostoucím cenám nemovitostí a postupu policie při zásahu proti squatterům. Podle policistů za těmito nepokoji stáli stoupenci krajní levice.

Reklama

Související témata:

Doporučované