Hlavní obsah

Němci už uvěřili a předstihli ekologickou velmoc. V Česku o elektroautech rozhodne cena, věří Babiš

Premiér Andrej Babiš a jeho úvahy, co rozhodne o tom, zda si Češi budou kupovat elektroauta (natočeno na automobilovém kolokviu v Mladé Boleslavi).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Německo poprvé předstihlo Norsko a stalo se třetím největším trhem s elektromobily. V první polovině roku se ve více než 80milionovém Německu prodalo 48 tisíc nových elektroaut, zatímco v pětimilionové severské zemi, která byla léta evropskou jedničkou, jich bylo 44 tisíc.

Článek

Nejvíce elektrovozů si ale i nadále najde majitele v Číně, za níž následují Spojené státy. Zjistila to studie nezávislého německého institutu pro automobily a mobilitu (CAM).

V Česku stále tvoří auta čistě poháněná elektřinou nepatrný zlomek ze všech prodaných (pod jedno procento). Na nedávném kolokviu v Mladé Boleslavi, kam tuzemské automobilky pozvaly představitele vlády a státní samosprávy, požádali šéfové Škody Auto stát o větší podporu rozvoje elektroautomobilismu. Jde jim zejména o to, aby se stát postaral o dostatečný počet nabíjecích stanic. Škoda Auto podobně jako mateřský Volkswagen nyní investují do vývoje a výroby elektroaut masivní částky.

„Rozhodne cena,“ konstatoval na zmíněném kolokviu premiér Andrej Babiš, když popisoval, jak se mohou tyto vozy prosadit na českém trhu. Zkušenosti z Norska přitom podle něj ukazují, že bez dotací (tedy bez pomoci od daňových poplatníků) zatím nejsou elektrická auta konkurenceschopná.

Elektroauta proti proudu

Poptávka po elektromobilech ale ve světě roste navzdory tomu, že klíčové automobilové trhy slábnou. V Číně se v období od ledna do června zvýšila o 52 procent, když se prodalo 628 tisíc elektrovozů. Jejich podíl na trhu přitom stoupl na 5,1 procenta z 2,9.

V Norsku se podíl elektromobilů na trhu zvýšil na 56 procent. V samotném prvním letošním čtvrtletí byl nárůst ještě strmější, činil 61 procent. V loňském prvním pololetí podíl elektromobilů na norském trhu s automobily představoval 47 procent. Celkem se tohoto typu vozů v první polovině roku v zemi prodalo meziročně o 22 procent více.

Anketa

Uvažujete o tom, že vaše příští auto bude jezdit na něco jiného než benzin nebo naftu?
Ano, uvažuji o elektrickém autě
16,1 %
Ano, ale nechci elektrické auto
6,9 %
Ne, zůstanu u klasiky
77 %
Celkem hlasovalo 46070 čtenářů.

Na druhém největším světovém trhu v USA našlo v prvním pololetí nového majitele o 20 procent více elektrovozů, prodalo se jich 149 000. Jejich podíl na trhu, který jako celek vykázal pokles o 2,3 procenta, pak v celosvětovém srovnání zůstává nízký – stoupl ovšem na 1,8 procenta z 1,4. Největší zájem byl o elektrovozy Tesla, jejichž podíl na všech prodaných elektromobilech činil 56 procent. Jen v červnu automobilka podnikatele Elona Muska prodala 21 000 vozů typu Model 3.

Německé prvenství

Německo za sebou v absolutních prodejních číslech v prvních šesti měsících roku nechalo Norsko. Ačkoli německý automobilový trh v pololetí stagnoval, trh s elektromobily stoupl o 41 procent. Podíl elektromobilů na trhu se pak meziročně zvýšil na 2,6 procenta z 1,8 procenta.

Podle šéfa studie Stefana Bratzela je elektromobilita na cestě zaznamenat průlom na hlavních automobilových trzích, očekává jej ale až po roce 2020. Bratzel také zdůraznil, že je pozoruhodné, jak se prodeji elektromobilů daří porážet trh jako celek. Tento trend se ovšem týká pouze čistých elektromobilů, prodej plug-in hybridních vozidel v současnosti klesá, upřesňuje analytik.

Reklama

Doporučované