Hlavní obsah

Němcovovo náměstí a Severoamerická slepá ulice. Rusko a USA se provokují změnou adres ambasád

Spojené státy a Rusko se hádají kvůli názvům ulic a náměstí před ambasádamiVideo: AP

 

Reklama

Mezi Ruskem a Spojenými státy vznikl místopisný souboj. Týká se prostranství před ruským velvyslanectvím ve Washingtonu a uličky u amerického velvyslanectví v Moskvě. Obě místa mají dostat nové názvy.

Článek

Ruská ambasáda na náměstí Borise Němcova, zavražděného kritika Kremlu? Takový je plán washingtonské radnice, která hodlá prostranství před velvyslanectvím Ruské federace přejmenovat 27. února, při třetím výročí smrti ruského opozičníka.

Kreml se k počínání washingtonských zastupitelů tváří lhostejně. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov novinářům ve středu řekl, že názvy veřejných prostranství jsou v kompetenci amerických úřadů. Podotkl také, že ke změně dochází v době, kdy „vzájemné vztahy nejsou nejlepší“.

Některé poslance ruského parlamentu ale plánované přejmenování pohoršilo a považují ho za provokaci. Řešení navrhl Michail Děgťarjov, člen poslaneckého klubu nacionalistů Vladimira Žirinovského. Boční části areálu americké ambasády v centru Moskvy chce pojmenovat Severoamerická slepá ulice. Měla by to prý být úřední poštovní adresa velvyslanectví.

Reklama

Doporučované