Hlavní obsah

Německá investice za miliony eur stvoří první vodíkové „monstrum“

Foto: Westküeste 100

Německá ropná rafinerie v Heide.

Reklama

Vodík může změnit celý svět energetiky. Věří tomu Evropská komise i Německo, které k vodíku namířilo první milionovou investici. Budoucnost evropské energie se, na první pohled paradoxně, začíná psát v ropné rafinerii.

Článek

Německá vláda zafinancuje velký vodíkový projekt ropné rafinerie v Heide. 30 milionů eur pošle do výstavby elektrolytické „továrny na vodík“, která má v první fázi mít výkon 30 megawattů. Rozhodnutí německého ministerstva hospodářství padlo začátkem týdne.

Právě tento plán na výkonné zařízení má být podle německých odborníků na energetiku skutečný „gamechanger“. Nebude sice první svého typu, ale svým výkonem má předčit všechny dosud sestavené. Německo experimentuje s asi 40 elektrolytickými zařízeními po desetiletí, ale dosud největší pracovalo s výkonem šesti megawatt.

Německo se v průběhu července dohodlo na národní strategii v oblasti vodíku, která má pomoci zbavit tamní ekonomiku uhlíku, včetně poskytnutí devíti miliard eur na podporu nových projektů, které pomohou zemi přejít alespoň částečně na výrobu bez jaderné energie.

Německo chce podle aktuálních informací do roku 2030 vyrábět 5000 megawatt energie (zhruba 2,5 výkonu temelínské elektrárny) z vodíkových zdrojů, a tím současně nahradit konvenční a jadernou energii.

700 megawattů energie

Konkrétně třeba v rafinerii Heide má po kompletní dostavbě stát elektrolytické zařízení, které bude vyrábět vodík z přebytečné větrné energie v regionu. „Náš plán je dostát ve výsledku výkonu 700 megawattů,“ říká šéf rafinerie Jürgen Wollschläger. Vodík se pak bude přivádět do plynové sítě a co zbude, to se uloží do podzemních jeskyní nebo kaveren.

Rafinerie Heide také plánuje využití vodíku k výrobě ekologicky šetrného leteckého paliva. Odpovědní pracovníci rovněž zkoumají, jak se v průmyslových procesech používá vodík a jak lze v rámci infrastruktury propojit různé materiálové cykly.

Do projektu „Westküste 100“ se zapojilo deset společností. Společně všechny chtějí do projektu investovat téměř 90 milionů eur. S 30 miliony eur od federální vlády lze podle jejich vyjádření konečně zahájit konkrétní kroky k realizaci vodíkové továrny.

Co je zvláštního a inovativního na projektu, je integrace různých sektorů do regionální infrastruktury. To také zahrnuje integraci zeleného vodíku do stávajícího rafinerského procesu, který má nahradit použití šedého vodíku z ropy.

Podle ministerstva by se měl vodík stát jedním ze zdrojů energie budoucnosti.

Německý příklad táhne celou Evropskou unii. Tento týden představila Evropská komise ambiciózní plán, jak rozšířit výrobu a využití vodíku na celém kontinentu. Komise chce podporovat jak produkci, tak i spotřebu, a počítá s příspěvkem v hodnotě 430 miliard eur do roku 2030.

Reklama

Související témata:

Doporučované