Hlavní obsah

Německá vláda chce rozšířit seznam zemí, do kterých bude vracet žadatele o azyl

Německá vláda se vyslovila pro rozšíření seznamu takzvaných bezpečných zemí.Video: AP

 

Reklama

Vládní koalice Německé spolkové republiky chce rozšířit seznam bezpečných zemí o Tunisko, Maroko, Alžírsko a Gruzii. Vracení migrantů do těchto zemí by bylo jednodušší. V minulém roce zákon zablokovali v horní komoře parlamentu Zelení.

Článek

Německá vláda se vyslovila pro rozšíření seznamu takzvaných bezpečných zemí - do nichž je možné snadněji vracet migranty - o Tunisko, Maroko, Alžírsko a Gruzii. Je ale nejisté, zda s návrhem budou souhlasit i zákonodárci, protože podobnému kroku dlouhodobě brání opozice především z řad Zelených.

Migranti přicházející z takzvaných bezpečných zemí, kde by jim podle Německa nemělo hrozit nelidské zacházení, ve spolkové republice zpravidla nemají nárok na azyl, a jejich žádost je tak možné zpracovat rychleji. Rychlejší by pak měl být i jejich návrat do země původu.

Velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) se o zařazení Tuniska, Maroka a Alžírska na seznam bezpečných zemí snažila už v minulém volebním období. Návrh se jí ale nepodařilo prosadit, protože ho ve Spolkové radě zablokovaly zemské vlády s účastí Zelených, kteří jsou přesvědčení, že v zemích Maghrebu lidem stále hrozí mučení nebo jiné nepřípustné zacházení ze strany státu. Kritizují také to, že je v nich trestná homosexualita.

Složité schvalování ve Spolkové radě se na rozdíl od Spolkového sněmu očekává i letos. „Pro tento zákon potřebujeme dvě spolkové země, kde se Zelení účastní na vládě,” připustil dnes ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), který ale zatím nechce spekulovat o tom, jaké spolkové země by to mohly být.

Spolková rada zastupuje zájmy jednotlivých německých zemí. Při rozhodování o zákonech musejí zástupci jednotlivých spolkových vlád hlasovat jednotně, jinak není jejich názor brán v potaz. Zelení, kteří sedí v devíti ze 16 zemských vlád, tak mohou ve Spolkové radě zákony, s nimiž nesouhlasí, zablokovat.

Na seznamu takzvaných bezpečných zemí jsou už dnes například Ghana, Senegal, Srbsko, Makedonie, Albánie či Kosovo.

O azyl v Německu v roce 2017 požádalo kolem 8700 migrantů z Tuniska, Maroka, Alžírska a Gruzie.

Reklama

Související témata:

Doporučované