Hlavní obsah

Babiš nepovažuje za správné, že si 450 migrantů rozdělí země EU

Andrej Babiš.

Reklama

Přijetí 450 zachráněných běženců ze Středozemního moře členskými státy EU podle Babiše motivuje „pašeráckou mafii k posílání nelegálních migrantů do Evropy“.

Článek

Premiér Andrej Babiš nepovažuje za správné, že si 450 migrantů zachráněných v sobotu ve Středozemním moři z rybářské lodi rozdělí Francie, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko. Novinářům to řekl po dnešním jednání s generálním tajemníkem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángelem Gurríou.

Předseda vlády se už v neděli zmínil o tom, že Česká republika žádné migranty přijímat nebude. A podle něj je to „cesta do pekel“, protože postup těchto zemí bude motivovat pašeráky lidí.

Vylodění migrantů povolila italská vláda poté, co se prvních pět zemí zavázalo, že každá z nich přijme padesát uprchlíků. Další migranty by podle deníku Corriere della Sera mohla přijmout Belgie. Vláda ČR už o víkendu uvedla, že žádosti Itálie nevyhoví.

Babiš dnes zopakoval, že řešení nepovažuje za správné. „Tím jenom motivujeme pašeráckou mafii, aby posílala další nelegální migranty do Evropy,“ uvedl. EU má podle něj naopak vyslat zprávu, že nemůže nelegální migranty přijímat. Babiš chce situaci řešit tak, aby lodě s migranty nemohly vůbec z Afriky vyplouvat. Podporuje také dohody se severoafrickými státy a rovněž se zeměmi, odkud migranti pocházejí.

Vláda České republiky se k řešení rozdělovat uprchlíky mezi jednotlivé země EU kloní skepticky. Spolu s dalšími středoevropskými státy prosazuje důslednou ochranu hranic Evropy a pomoc v zemích, odkud migranti přicházejí.

Reklama

Doporučované