Hlavní obsah

Německá vláda se pře o druhou fázi záchranných programů

Foto: flickr.com

Angela Merkelová chce nižší pomoc než její koaliční partneři z SPD. Ráda by se vyvarovala velkému zadlužení země.

Reklama

Oproti prvním záchranným balíčkům, kdy se německá vláda snažila ve shodě konat rychle, se druhá fáze potýká s rozepřemi a čekají ji dlouhá koaliční jednání. Výsledná podoba by měla být oznámená 2. června.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová se připravuje na druhou sadu pomocných balíčků pro německé hospodářství. Finanční injekce by se tentokrát mohla pohybovat mezi 50 až 100 miliardami eur a vláda sousední země si od ní slibuje rychle nastartování ekonomiky, jak sdělil pro Bloomberg anonymní zdroj, který je s jednáním obeznámen.

Výše finanční pomoci je ale ve vládě Angely Merkelové jádrem sporu. Zatímco ministr financí Olaf Scholz a k němu přidružená skupina sociálních demokratů si přejí horní hranici, konzervativci Merkelové tlačí na nižší pomoc, aby zamezili přílišnému zadlužování země. Chtějí tak pokračovat v dlouholeté tradici co nejvyváženějšího německého rozpočtu. Oficiální představy jednotlivých ministerstev se střetnou v úterý na koaličním jednání.

Současná diskuze ohledně velikosti pomocné částky se liší od prvotních finančních injekcí, kdy se německá vláda snažila svým občanům rychle pomoci. Nyní se začíná více zaměřovat na dlouhodobou budoucnost země. Především na to, jak se vypořádat s hrozivou předpovědí více než šestiprocentního poklesu německé ekonomiky v letošním roce. Pokud by se vyplnila, jednalo by se o nejhorší výsledek pro největší evropskou ekonomiku od konce druhé světové války.

Vládní stimul má být cílený, dočasný, transformační a cílený na environmentální opatření, řekl Bloombergu zdroj. Jaké jsou tedy návrhy německé vlády pro pomoc svým občanům?

Pomoc obcím

Ministr financí Scholz z SPD představil záchranný balíček v hodnotě 57 miliard eur pro kompenzaci obcím kvůli snižování daní pro právnické osoby. Dále jako pomoc při splácení existujících dluhů obcí, aby se mohly zaměřit na investice. Balíček by byl financován z poloviny federální vládou a z poloviny z rozpočtů jednotlivých států.

Blok kancléřky Merkelové se ale za obce, které v minulosti utrácely nad své možnosti, zdráhá platit. Očekávaný je tedy jakýsi kompromis, jenž by se zabýval pouze pomocí na investice kvůli odpuštěným daním. Mohl by pokrýt očekávaný schodek z odpuštěných daní, tedy přibližně 12 miliard eur.

Za investice odpis z daní

Ministr hospodářství Peter Altmaier, který je ve vládě za blok Angely Merkelové, zase přichází s návrhem, aby si firmy ze svých daní mohly odepsat investiční náklady. Část daní by jim tak byla odpuštěna. Tady je zase v opozici Scholz, kterému se nelíbí, že by si společnosti odečítaly ztráty vzniklé během pandemie vůči ziskům z minulých let.

Scholz chce naopak zvýšit přídavky na děti. Z přibližných 204 eur na dítě by ministr financí rád viděl zvýšení na 300 eur. Vládu by toto zvýšení stálo přibližně pět až šest miliard eur. Angela Merkelová není přímo proti tomuto plánu, ale chce, aby nejvíce dostaly nízkopříjmové rodiny. Konzervativci navrhují, aby se výpočet přídavku přímo vztahoval k dani z příjmu.

Automobilky

Ani na motor německého hospodářství se nesmí zapomenout. Automobilový průmysl již jednou Německo zachránil z extrémní krize, a to po konci druhé světové války. Dnes je ale jeho osud nejistý. Ani CDU, ani SPD se moc netváří na pomoc výdělečným automobilkám. Ministr Altmaier ovšem zastává názor, že celkový růst ekonomiky se může vrátit do předcovidových hodnot pouze tehdy, pokud vláda podpoří automobilky. Návrh nyní počítá s pomocí průmyslu, pokud začne více používat technologie šetrnější k životnímu prostředí. Vláda přemýšlí nad zavedením prodejního bonusu na automobily s nízkými emisemi, kam by mohly patřit i nízkoemisní automobily se spalovacím motorem.

Altmaier chce také pomoci menším a středním podnikům, které pandemie zasáhla nejvíce. Navrhuje náhradu 80 procent škod do maximální výše 50 tisíc eur. Účet za tento plán by se mohl vyšplhat k 25 miliardám eur, řekl anonymní zdroj Bloombergu.

Reklama

Doporučované