Hlavní obsah

Německo chystá bič na „neposlušné" sociální sítě. Bude jim hrozit pokuta až 50 milionů eur

Sociální sítě v Německu musí zpřísnit kontrolu nežádoucího obsahu.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Návrh zákona o přísnější kontrole nahlášených příspěvků s nežádoucím obsahem na sociálních sítích představil německý ministr spravedlnosti Heiko Maas.

Článek

Provozovatelé sociálních sítí v Německu budou muset být důslednější při kontrole a odstraňování protiprávního obsahu. Za nedostatečnou kontrolu jim bude hrozit pokuta až 50 milionů eur (1,35 miliardy korun). S tím počítá nový návrh, který v úterý představil v Berlíně ministr spravedlnosti Heiko Maas.

Podle něj jsou provozovatelé sociálních sítí nedůslední. Německý Facebook kontroluje zhruba 39 procent uživateli nahlášených příspěvků, Twitter pak pouhé jedno procento. Světlým příkladem je YouTube, jenž kontroluje až 90 procent v Německu protiprávního obsahu, kteří uživatelé nahlásí.

Mark Zuckerberg plánuje zachránit svět Facebookem.

„Svoboda vyjadřování v živé demokracii chrání i urážlivá a odpudivá vyjádření - dokonce i lež může spadat pod svobodu slova. Svoboda vyjadřování ale končí tam, kde začíná trestní právo," uvedl Maas, podle něhož tato svoboda nekryje podněcování k nenávisti nebo pomluvy.

Sociální sítě musejí stížnosti uživatelů okamžitě přezkoumat a trestné příspěvky do 24 hodin smazat. Nestačí přitom smazat jen originální příspěvek, ale všechny další se stejným obsahem, které mezitím uživatelé sdíleli.

Jeho návrh jde nyní do připomínkového řízení, ambicí ministra je zákon prosadit i do dalších zemí Evropské unie.

Reklama

Související témata:
Sarah J. Maas

Doporučované