Hlavní obsah
Online

Koronavirus v Evropě sílí. Tři velké země hlásí rekordní přírůstky

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie ve světě sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Anglii vstupuje v platnost další striktní opatření proti šíření koronaviru - měsíční uzávěra, kterou britská vláda schválila v sobotu. Celostátní uzávěra čeká také Řecko, kde v sobotu vejde v platnost na tři týdny. Zpřísnění koronavirových pravidel čeká i Paříž a její předměstí, a to nad rámec již platných celostátních restrikcí.

- Večerní čísla z Itálie a Německa nejsou optimistická. Pro oba státy jde o denní rekordy. V Německu se za poslední den nakazilo 19990 lidí, Itálie hlásí 34,5 tisíce nových případů. Rekordní čísla hlásí i Francie.

- Ve Spojených státech přibylo ve středu poprvé více než 100 000 potvrzených případů nákazy koronavirem za den. S odvoláním na statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) o tom dnes informovala stanice CNN. Rekordní nárůst nově nakažených země zažívá v době, kdy čeká na výsledky úterních prezidentských voleb.

DĚNÍ VE SVĚTĚ JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Británie hlásí 24 tisíc nových nakažených

    Británie hlásí 24 141 nových případů koronavirové nákazy a 378 úmrtí s covidem-19. Čísla jsou o něco menší než předchozí den, kdy zemřelo 492 nakažených, nejvíce od poloviny května. Britský premiér Boris Johnson dnes vyjádřil naději, že život v zemi by se mohl alespoň částečně vrátit k normálu ještě před Vánocemi, pokud lidé budou dodržovat nařízená omezení.

    V Británii se dosud koronavirem nakazilo 1 123 197 lidí a s infekční nemocí covid-19, kterou vir způsobuje, zemřelo nejméně 48 120 lidí.

  • Maďarsko začne dovážet ruskou vakcínu, bude ji testovat

    Maďarsko začne v prosinci dovážet malé množství ruské vakcíny proti covidu-19, která se v zemi bude testovat. Podle agentury Reuters to na Facebooku oznámil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Jedna z maďarských firem by pak později mohla přejít z výroby očkovacího preparátu proti chřipce na produkci ruské vakcíny.

    „Rusko začne dodávat malé množství vakcíny v prosinci, aby se zde prozkoumala, zakončilo se její klinické testování a završil proces schválení,“ uvedl Szijjártó. „Ve velkém by se pak vakcína mohla dodávat od druhého či třetího týdne v lednu,“ sdělil ministr. Podrobnosti by měly být za dva týdny dojednány s ruským ministrem zdravotnictví Michailem Muraškem. Zatím není jasné, zda se Maďarsko chystá vakcínu používat.

  • WSJ: Rusko chce v krizi zarazit vyvádění zisků do zahraničí

    Hospodářská krize vyvolaná koronavirem vede Kreml k tomu, že chce zacpat skulinu, kterou ruské firmy s oblibou vyvádí zisky do zahraničích holdingů. Moskva od ledna zvýší daňovou sazbu u zisků, které společnosti převádějí do jurisdikcí s nižšími daněmi, jako je Kypr, Malta a Lucembursko. Informoval o tom dnes list The Wall Street Journal (WSJ), který tento krok Moskvy označuje za dosud nejagresivnější opatření, jak do země vrátit daňové příjmy.

  • Dánsko kvůli nakaženým norkům omezuje pohyb obyvatelstva

    Dánská vláda omezila pohyb obyvatel regionu Severní Jutsko kvůli výskytu zjevně zvlášť odolné mutace koronaviru mezi norky i lidmi. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes ocenila jako odvážné středeční rozhodnutí Dánska vybít celou tamní mnohamilionovou populaci norků, kteří jsou chováni pro kožešinu, informovala agentura Reuters.

    Z obavy z šíření zmutovaného koronaviru mezi norky vyhlásila dánská vláda dalekosáhlá omezení v regionu Severního Jutska. V sedmi obcích bude zastavena místní doprava a na přibližně 280 000 obyvatel oblasti vláda naléhá, aby neopouštěli svou obec.

    Žáci pátých až osmých tříd a studenti učilišť mají od pondělí přejít na dálkovou výuku, oznámila dnes večer dánská premiérka Mette Frederiksenová.

  • Francie hlásí rekordních 58 046 infekcí koronavirem

    Francie za den zaznamenala více než 58 000 případů koronavirové nákazy za posledních 24 hodin, což je dosavadní denní rekord a druhý za poslední čtyři dny. Informoval o tom dnes podle agentury Reuters zástupce ministerstva zdravotnictví Jérôme Salomon. Druhá vlna epidemie bude ve Francii ještě prudší než první, varoval dnes francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran.

    Počet úmrtí na covid-19 stoupl za poslední den o 363 na 39 037, uvádí ministerstvo. Za posledních sedm dní přitom denně v průměru umíralo 431 nakažených pacientů.

  • Německo hlásí 19 990 nových případů

    V Německu za poslední den přibylo 19 990 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku nynější pandemie. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI).

  • Itálie hlásí 34 505 nákaz koronavirem, nejvíc od počátku pandemie

    V Itálii se za poslední den potvrdilo 34 505 nových případů nákazy koronavirem, je to nejvíce za den od počátku pandemie covidu-19 a o čtyři tisíce víc než o den dříve. Informovala o tom televize SkyTg24 s tím, že za poslední den bylo provedeno také rekordních téměř 220 000 testů. Úmrtí spojených s nákazou přibylo za den 445, předchozí den to bylo 352 mrtvých. Celkem se v této šedesátimilionové zemi dosud potvrdilo 824 879 nákaz koronavirem SARS-CoV-2, který se poprvé objevil loni koncem roku v Číně, a 40 192 lidí v souvislosti s nákazou v Itálii zemřelo.

  • Do Česka dorazí vojenští zdravotníci z Británie a Německa

    Velká Británie pošle do Česka šest vojenských zdravotníků, dorazit by měli v pondělí. O tom, v kterých zařízeních budou působit, rozhodne Ministerstvo zdravotnictví. ČTK to sdělilo britské velvyslanectví v Praze. Už v neděli přicestují dva vojenští lékaři z Německa, od pondělí se zapojí na jednotce intenzivní péče v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, uvedl na Twitteru ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

  • Dillí kvůli koronaviru a znečištění zakázalo ohňostroje

    Místní vláda indického hlavního města Dillí se dnes rozhodla zakázat ohňostroje. Zákaz přichází před významným hinduistickým svátkem díválí, který obvykle doprovází zapalování ohňů, píše agentura AFP. Indická metropole čelí růstu počtu nakažených koronavirem a také zhoršujícímu se stavu ovzduší.

    „Dillí musí v současnosti čelit úderu koronaviru a znečištění ovzduší,“ uvedl šéf místní vlády Arvind Kedžrivál. Kvalita ovzduší se v Dillí, kde žije 20 milionů obyvatel, pravidelně zhoršuje s příchodem podzimu, a to kvůli emisím z dopravy a průmyslu, ale také kvůli pálení zemědělských zbytků na polích v okolí města. Vysoká míra znečištění trvá celý podzim a zimu, někdy není kvůli smogu ani vidět slunce.

  • Moskevský starosta Sobjanin: Situace se zhoršuje

    Moskevský starosta Sergej Sobjanin dnes konstatoval, že situace v metropoli, kde se za poslední den prokázala nákaza u 5255 obyvatel, se zhoršuje. „Koronavirová situace v Moskvě se počátkem tohoto týdne začala znovu zhoršovat, jak můžeme vidět z počtu pacientů a hospitalizací,“ uvedl Sobjanin a prodloužil v metropoli o další dva týdny distanční výuku pro žáky starší 12 let.

    Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes řekl, že situace je napjatá, ale úřady ji mají pod kontrolou. „Bohužel v některých regionech vidíme chyby, prezident o tom ví a byla zavedena nouzová opatření pro podobná selhání,“ řekl na tiskové konferenci mluvčí Kremlu.

  • Turecko kvůli koronaviru omezuje kouření na veřejnosti

    Ankara v turecké provincii Mos zakázala kouření cigaret a jiných tabákových výrobků na veřejných místech. V rámci boje s epidemií covidu-19 již dříve toto opatření úřady zavedly v několika dalších oblastech. Za nedodržení zákazu hrozí vysoké pokuty, napsala agentura Anadolu.

  • Počet úmrtí s covidem-19 přesáhl ve Švédsku hranici 6000

    Počet pacientů, kteří od začátku epidemie zemřeli s nemocí covid-19, překročil ve Švédsku hranici 6000. Za poslední den přibylo v zemi pět mrtvých a také rekordních 4034 nakažených, čímž se jejich celkový počet zvýšil na 141 764. Švédsko poutá pozornost světa svým odlišným přístupem ke koronavirové krizi, kdy se snaží zvládnout situaci bez použití plošné uzávěry a dalších razantních opatření.

    Srovnatelně lidnatá Česká republika má od začátku epidemie podstatně více prokázaných infekcí než Švédsko, a sice 378 700. Obětí je ale v ČR méně - Česko jich má nyní 4133, Švédsko 6002.

  • Rakousko i Švýcarsko mají opět nejvyšší denní bilance nakažených

    Rakousko a Švýcarsko hlásí opět nejvyšší denní bilance nových případů koronaviru. V Rakousku přibylo za poslední den přes 7400 nakažených, o den dříve přitom počet pozitivních testů poprvé překročil hranici 6000, uvedla agentura APA. Ve Švýcarsku za 24 hodin přibylo 10 128 infikovaných, a celkově se tak v zemi, která do svých statistik zahrnuje i případy v sousedním Lichtenštejnsku, virem SARS-CoV-2 nakazilo už přes 200 000 lidí.

  • V USA poprvé přibylo 100 tisíc nakažených za den

    Ve Spojených státech přibylo ve středu poprvé více než 100 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem za den. S odvoláním na statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) o tom informovala stanice CNN.

    Za středu se nákaza virem SARS-CoV-2 potvrdila v USA, které mají asi 330 milionů obyvatel, u 102 831 lidí. Agentura AFP s odvoláním na americkou univerzitu, která sídlí ve městě Baltimore v Marylandu, už dříve uvedla, že potvrzených případů nákazy přibylo za 24 hodin 99 660. Údaje se liší, neboť AFP 24hodinový údaj zveřejňuje každý den k 20:30 místního času (2:30 SEČ).

  • Od soboty v Řecku platí celostátní uzávěra

    Řecká vláda ve čtvrtek nařídila celostátní uzávěru, která vstoupí v platnost na tři týdny. Nové opatření si klade za cíl srazit narůstající počty nových případů nákazy koronavirem. Předseda vlády Kyriakos Mitsotakis uvedl, že restrikce vstoupí v platnost tuto sobotu.

    Země, kde žije zhruba 11 milionů obyvatel, hlásí nižší počty nakažených koronavirem než většina Evropy, za středu přibylo 2646 případů.

  • V Norsku roste počet nákaz koronavirem, lidé mají zůstat doma

    Norská premiérka Erna Solbergová vyzvala občany, aby v příštích týdnech kvůli rostoucímu počtu nákaz koronavirem co nejvíce setrvávali doma, omezili společenské kontakty a vyhnuli se cestování po své vlasti.

    Bary musí nově zavírat nejpozději o půlnoci, uvedla premiérka ve svém prvním projevu ke koronavirové krizi po půl roce. Podle Solbergové země ještě neztratila nad šířením koronaviru kontrolu, je ale velké riziko, že se tak stane.

  • Polsko oznámilo další nejvyšší denní přírůstek nákazy koronavirem

    Polsko oznámilo 27 143 potvrzených případů koronaviru za poslední den, což je dosud nejvíce od vypuknutí pandemie.

    Země se podle agentury Reuters blíží k počtu denních přírůstků, který polská vláda stanovila jako hranici, kdy bude bude nucena zavést celostátní karanténu. Počty infikovaných Poláků v poslední době rostou a vláda už ve středu oznámila přísnější opatření proti šíření nákazy.

  • Paříž kvůli shromažďování lidí v ulicích čeká zpřísnění pravidel

    Paříž a její předměstí čeká zpřísnění koronavirových pravidel, a to nad rámec již platných celostátních restrikcí. Od 22:00 budou uzavřeny některé obchody a podniky, které nabízejí pití a jídlo s sebou. V rozhovoru se stanicí BFM to dnes oznámila starostka hlavního města Anne Hidalgová, která tím chce omezit počet lidí, kteří se večer před takovými podniky nacházejí.

    Starostka vysvětlila, že chystané nařízení se zaměří hlavně na místa, která prodávají alkohol, jako jsou večerky, a „některá místa, kde se scházejí davy“, píše deník Le Figaro.

  • Čína zpřísnila podmínky pro vstup do země

    Čína zakázala vstup do země návštěvníkům z Británie, Belgie a Filipín kvůli zasažení těchto států epidemií nemoci covid-19. Cestující z řady dalších zemí, včetně USA, Francie, Německa či České republiky, budou nově potřebovat při vstupu do Číny kromě potvrzení o negativním RT-PCR testu na koronavirus také potvrzení o negativním testu na sérové ​​protilátky IgM. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Reklama

Hlavní zprávy