Hlavní obsah

Německo po atentátu v Kábulu pozastaví deportace Afghánců

Německá ambasáda ležící nedaleko středečního výbuchu v Kábulu zůstala silně poničená. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Deportace Afghánců zpět do jejich vlasti je pro ně příliš nebezpečná. Kontroverzní německé téma opět ožívá.

Článek

Německo v reakci na středeční atentát v centru Kábulu, který si vyžádal 90 mrtvých a přes 450 zraněných, až na výjimky dočasně zastaví deportace odmítnutých afghánských žadatelů o azyl do jejich vlasti. Po setkání s předsedy vlád jednotlivých spolkových zemí to ve čtvrtek oznámila kancléřka Angela Merkelová. Deportace Afghánců jsou v Německu kvůli bezpečnostní situaci ve středoasijské zemi dlouhodobě kontroverzním tématem.

Video: Středeční útok v Kábulu nepřežilo 90 lidí a více než 450 lidí se zranilo.

Německé ministerstvo zahraničí znovu zhodnotí bezpečnostní situaci v Afghánistánu a předloží vládě k posouzení příslušnou zprávu, uvedla Merkelová. Do té doby a do doby, než bude plně obnoven provoz německého velvyslanectví v Kábulu, které značně poškodil středeční atentát, Berlín deportace Afghánců do vlasti zastaví. Podle kancléřčina odhadu by mělo být o novém postupu jasno v červenci.

Výjimku budou tvořit ti afghánští imigranti, kteří podle úřadů představují bezpečnostní riziko. Pokud se budou tajné služby domnívat, že by mohl některý z Afghánců spáchat teroristický útok, budou ho smět úřady do středoasijské vlasti nadále vyhostit. Stejná výjimka bude platit také pro osoby, které budou tvrdošíjně odmítat spolupráci s úřady při zjišťování své totožnosti, upozornila kancléřka. Německo chce pokračovat také v programu dobrovolných návratů Afghánců do vlasti.

Teroristický útok v Kábulu se odehrál v blízkosti německého velvyslanectví. K útoku se nikdo nepřihlásil, místní úřady podezírají extremistickou síť Hakkání, která je napojena na hnutí Tálibán. Sám Tálibán se od útoku ale již ve středu distancoval.

Německo zatím zpět do Afghánistánu poslalo v celkem pěti letadlech pouze 106 odmítnutých žadatelů o azyl. Afghánci tvořili loni po Syřanech druhou největší skupinu běženců, která přišla do spolkové republiky. Po středečním atentátu vyzývali k zastavení deportací politici sociální demokracie, zelených a postkomunistické Levice i řada nevládních organizací.

Podle vlády v současnosti v Německu žije asi 255 000 Afghánců. U zhruba poloviny z nich úřady ještě nerozhodly o udělení či zamítnutí azylu.

Reklama

Doporučované