Hlavní obsah

Německo slíbilo poslat do světa ještě letos 100 milionů dávek vakcín

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn a jeho italský protějšek Roberto Speranza při setkání ministrů zdravotnictví zemí G20 v Římě

Reklama

Německo chce do konce roku poskytnout 100 milionů dávek vakcín jiným zemím. Oznámil to jeho ministr zdravotnictví Jens Spahn. Jedná se o stejné množství dávek, které bylo dosud aplikováno v Německu, podotkl politik.

Článek

Německo má v plánu do konce roku dodat 100 milionů dávek vakcíny proti covidu-19 do mezinárodního očkovacího programu. Na okraj setkání ministrů zdravotnictví zemí G20 v Římě to dnes podle agentury DPA řekl spolkový šéf resortu zdravotnictví Jens Spahn. Politik uvedl, že stejné množství dávek zatím bylo aplikováno v Německu.

Na konci srpna německá kancléřka Angela Merkelová po schůzce s představiteli afrických zemí v rámci iniciativy Compact with Africa skupiny G20 přislíbila, že Německo tento rok poskytne až 70 milionů dávek vakcín proti covidu-19 africkým zemím.

Spahn dnes prohlásil, že pandemie skončí teprve tehdy, až skončí na celém světě. Varoval, že pokud by se situace v chudších zemích světa zanedbala, mohly by se objevit nové varianty koronaviru, dostat se do Německa a způsobit v něm problémy.

Hlavním tématem dvoudenního setkání skupiny největších ekonomik světa G20 je právě pandemie covidu-19. Itálie, která v současné době skupině předsedá, chce podle svého ministra zdravotnictví Roberta Speranzy podepsat takzvaný římský pakt, který by umožnil očkování světové populace.

Ministři budou jednat o způsobech lepšího a spravedlivějšího sdílení vědeckých poznatků a přístupu k vakcínám. Italští organizátoři podle DPA uvedli, že cílem setkání je „silné poselství o spolupráci, solidaritě a spravedlnosti“. Ministři budou mimo jiné jednat také o budoucích strategiích při potenciálních příštích pandemiích.

Reklama

Doporučované