Hlavní obsah

Němečtí extremisté připravovali vraždy politiků. Nakoupili zbraně i pytle na mrtvá těla

Foto: Shutterstock.com

Němečtí pravicoví extremisté získali seznam svých obětí z policejních dokumentů.

Reklama

Německá krajně pravicová skupina Nordkreuz sestavila seznam lidí, které plánovala zavraždit. Jejich jména získala z policejních dokumentů. Členové Nordkreuz se nabourali do policejních počítačů, ze kterých získali údaje o 25 tisících lokálně politicky aktivních jedincích.

Článek

Německá média a britský deník The Guardian přinesly informace o tom, že členové extrémní pravicové skupiny Nordkreuz (Severní kříž) sestavili seznam lidí, které chtějí zavraždit, podle policejních dokumentů. Na seznamu potenciálních obětí figurují zejména levicoví a proimigrační aktivisté. Krajně pravicová skupina si podle německých médií, která informace získala od německých tajných služeb, opatřila zbraně, 200 pytlů na mrtvá těla i oxid vápenatý, který může být použit k urychlení rozkladu těl obětí a zakrytí zápachu.

Německá prokuratora skupinu Nordkreuz vyšetřuje již od roku 2017 kvůli podezření z přípravy teroristického útoku. 30členná extremistická skupina je údajně napojená na policii i armádu. Jeden z jejích členů je také podle médií stále členem zvláštního komanda německého státního kriminálního vyšetřovacího úřadu. V minulosti byl Nordkreuz součástí hnutí, které se připravovalo na „soudný den“ a očekávalo zhroucení světového společenského řádu. Podle zprávy německé výzkumné agentury napojené na lokální německá média RedaktionsNetzwerk Deutschland však skupina aktivně připravovala rozsáhlý útok na své politické oponenty.

Členové Nordkreuz podle zveřejněných informací komunikovali skrze zašifrovanou službu Telegram a získali přístup k policejním počítačům, ze kterých zjistili 25 tisíc jmen a adres místních politiků, již se aktivně podíleli na řešení migrační krize v roce 2015. Na seznamu byli politici z CDU Angely Merkelové, ze strany Zelených, ze Sociálnědemokratické strany Německa a ze Strany levice, kteří působili v Meklenbursku-Předním Pomořansku a Braniborsku.

Proti třem členům skupiny bylo vedeno oddělené policejní vyšetřování kvůli podezření z nezákonného držení více než 10 000 nábojů do střelných zbraní a zbraní s dostřelem na krátkou vzdálenost. Nordkreuz však odmítá, že by vraždy plánoval.

Se zprávou přichází německá média jen několik týdnů po vraždě německého proimigračního politika. Toho zavraždil pravicový extremista právě kvůli jeho politickým postojům, což v Německu vzbudilo debatu o tom, zda tajné služby nepodcenily hrozbu militantního pravicového extremismu.

Podle poslední zprávy německé tajné služby BfV zaznamenala země v roce 2018 mírný pokles trestných činů páchaných extrémními pravicovými skupinami, nicméně vzrostl počet násilných trestných činů, které tato uskupení spáchala. Podle zprávy se také zvýšil počet sympatizantů krajní pravice, krajní levice i islámského radikalismu.

K vraždě politika ze strany CDU Waltera Lübckeho se již přiznal extremista Stephan Ernst. Lübcke byl nalezen mrtvý před svým domem 2. června. Zatčeni byli další dva lidé. Jeden kvůli podezření z prodeje zbraně, kterou měl být Lübcke zavražděn a další člověk kvůli zprostředkování kontaktu mezi prodejcem zbraně a Ernstem.

Ernst přiznal, že jej popudily výroky Lübckeho na zasedání městského zastupitelstva v říjnu 2015, na kterém se projednával nový azylový dům. Lübcke na něm řekl: „Musíme se postavit za naše hodnoty. A ti, co tak neučiní, mohou kdykoliv opustit tuto zemi, pokud se jim to nelíbí. To je svobodné právo každého Němce.“ Podle BfV je nyní v Německu více než 24 tisíc krajně pravicových extremistů.

Reklama

Doporučované