Hlavní obsah

Němečtí policisté v akci. Video z Hamburku ukazuje zásah vodními děly na ochranu státníků

Demonstranti jsou mimo jiné rozháněni vodním dělemVideo: Ruptly

 

Reklama

V Německu se koná setkání státníků dvaceti nejvyspělejších zemí světa - pod silnou ochranou policejních jednotek.

Článek

Od začátku násilností v souvislosti se summitem G20 v Hamburku ve čtvrtek večer zatkla policie 70 lidí. Jedenáct demonstrantů se vážně zranilo.

Německá kancléřka Angela Merkelová násilnosti odsoudila a ocenila práci policie.

Protesty pokračují. Davy se přesunuly do blízkosti budovy Labské filharmonie, kam večer zamíří světoví státníci.

Policie se protestující snaží udržet mimo přísně chráněnou zónu i za pomoci vodních děl. Doporučuje také lidem nejezdit do centra Hamburku auty. (Podívejte se na video nahoře)

Přístav a Labe protékající okolo budovy filharmonie byly už odpoledne terčem demonstrací, když tudy proplouvaly lodě aktivistů bojujících za životní prostředí. Jedna z nich na palubě vezla glóbus, na němž jako na záchodě seděl americký prezident Donald Trump vyobrazený spíše jako malé rozzuřené dítě.

Později odpoledne se u přístaviště poblíž Labské filharmonie střetla policie s asi 200 demonstranty se zahalenými obličeji, kteří se snažili k nové dominantě Hamburku dostat blíže. Vzduchem přitom chvílemi létalo kamení i další předměty, policie odpovídala vodními děly. Narušen byl kvůli nepokojům provoz metra v této lokalitě.

Další střety a výtržnosti jsou hlášeny také ze čtvrti St. Pauli západně od centra přístavního města. V Hamburku se ale během dne uskutečnilo i několik zcela poklidných protestů.

Reklama

Doporučované