Hlavní obsah

Trump si poprvé potřásl rukou s Putinem, pak se ptal na vměšování Moskvy do voleb

Trump s Putinem si poprvé potřásli rukouVideo: Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se poprvé setkali tváří v tvář.

Článek

Americký prezident Donald Trump chtěl během své vůbec první osobní schůzky se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem odpověď na roli Moskvy v loňských prezidentských volbách ve Spojených státech. Podle agentury Reuters to prohlásil americký ministr zahraničí Rex Tillerson s tím, že Putin jakékoli nařčení z vměšování Ruska odmítl.

„Je pro mě čest být tady s vámi," řekl Trump ruskému prezidentovi. „Velmi rád se s vámi osobně setkávám a věřím, že naše schůzka přinese výsledky," odpověděl Putin s tím, že telefonní jednání jsou nedostatečná.

Potřásání rukou před setkáním, kdy se státníci viděli úplně poprvé, trvalo pouhých pár sekund, ale Trump dodržel svůj obvyklý rituál, při kterém přidrží svého partnera i druhou rukou. Podle záběrů, které přinesly všechny světové agentury (můžete je vidět ve videu nahoře v tomto článku), se nezdálo, že by Putin byl zaskočen nebo že by dal najevo nelibost.

Zhruba dvě a půl hodiny pak trvalo první osobní jednání prezidentů Spojených států a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina. Původně se přitom podle různých zdrojů očekávala půlhodinová až hodinová diskuze.

Příměří v části území Sýrie

Trump a Putin se také dohodli na příměří na jihozápadě Sýrie, které by mohlo platit od neděle. Na tiskové konferenci po jednání obou prezidentů to řekli ministři zahraničí Ruska a Spojených států Sergej Lavrov a Rex Tillerson.

Lavrov uvedl, že na dodržování klidu zbraní bude dohlížet ruská vojenská policie. Příměří podpořilo Jordánsko.

Reklama

Doporučované