Hlavní obsah

„Neměl přežít.“ Agent ruské FSB se přiznal k otravě Navalného

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj, nejznámější tvář ruské opozice. Vražedný útok nejspíš přežil jen shodou šťastných okolností.

Reklama

Týden po zveřejnění vyšetřování investigativního týmu zahraničních serverů Bellingcat, CNN a The Insider, podle nichž za otravou Alexeje Navalného stojí ruská FSB, se jeden z účastníků k pokusu o otravu přiznal. Přímo Navalnému.

Článek

Několik hodin před zveřejněním analýzy od Bellingcatu, CNN a dalších médií Alexej Navalnyj zavolal svému údajnému vrahovi, Konstantinu Kudrjavcevovi. Ten si ale myslel, že hovoří se zástupcem generálního tajemníka ruské Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa, a tak mu prozradil zajímavé podrobnosti o atentátu a řekl mnoho detailů o operaci, při které se podle jeho slov „všechno pokazilo“. Na otázku Navalného, proč došlo k selhání operace, odpověděl, že „situace se vyvinula v jejich neprospěch“.

Za hlavní důvod neúspěchu plánu na zavraždění Navalného Kudrjavcev považuje rychlou a operativní práci pilotů a okamžitou pomoc mediků. Muž rovněž uvedl, že považuje operaci za dobře naplánovanou, a za selhání podle jeho slov může shoda okolností. Podle jeho názoru by Navalnyj nepřežil, kdyby lékaři po nouzovému přistání letadla neaplikovali protilátku atropin. Během telefonátu zmiňuje také další účastníky cílené otravy, toxikologa Stanislava Makšakova, jenž podle zjištění Bellingcatu řídil celou operaci, a lékaře ve službách FSB Ivana Osipova a Alexeje Alexandrova.

Ukázalo se také, že látku novičok, kterou byl opozičník otráven, dali do spodního prádla. Kudrjavcev řekl, že dostal shora pokyn „pracovat s krabicí“ oblečení, včetně Navalného spodků. Podle jeho slov novičok se nanášel na vnitřní švy spodního prádla.

Reklama

Doporučované