Hlavní obsah

Mezi zdravotníky výrazně přibývá nemocných, začali pomáhat vojáci

Foto: Armáda ČR

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Nemocnice v Česku čelí výraznému nárůstu počtu zdravotníků s koronavirem. Kraj Vysočina dnes proto požádal o pomoc armádu. Vojáci již nastoupili do brněnských nemocnic.

Článek

Fakultní nemocnice Brno dnes přijala 15 vojáků z Vyškova, kteří pomáhají zdravotníkům na covidových odděleních. Podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché je asi 300 zdravotníků v karanténě. Pomáhají také desítky studentů. Vojáci působí i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

Stejní vojáci už ve Fakultní nemocnici Brno působili podle Plaché loni. „Pracují jako sanitáři, což je velká pomoc pro sestřičky. Jsou na plicním oddělení, infekčním, jsou na covidových jednotkách, ale také například v budce před vstupem do nemocnice,“ řekla Plachá.

Nemocnice podle ní žádala o 30 vojáků, nakonec jich má polovinu. „Máme totiž 300 lidí v karanténě a je to znát. Pomáhá nám ale i pár desítek studentů, kteří mají tu možnost se uvolnit,“ doplnila Plachá. Studenti medicíny pomáhali v nemocnicích loni kvůli nařízení vlády, po uplynutí termínu stanoveného nařízením se ale část vrátila ke studijním povinnostem.

Ve svatoanenské nemocnici je deset vojáků, pracují na covidových odděleních. „Mají tady být do konce tohoto týdne. Žádáme o prodloužení jejich pobytu a navýšení počtu na 15,“ řekl za nemocnici Jiří Erlebach. Dodal, že stejní vojáci byli v nemocnici už před svátky.

Také Kraj Vysočina požádal armádu o pomoc pro svoji Nemocnici Jihlava. Pomáhat by mělo 10 vojáků. „Potvrzení pomoci kraj očekává dnes odpoledne,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD). Jihlavská nemocnice má podle něho takřka 100 pracovníků s covidem-19. Nemocnice má zhruba 1500 zaměstnanců.

„Kolem 16:00 bychom měli mít potvrzení, zda je (vojáky) dostaneme, nebo nedostaneme. Já předpokládám, že ano,“ řekl Novotný. Ve všech pěti krajem zřizovaných nemocnicích je podle něho 200 nemocných pracovníků. Žádná z dalších nemocnic podle něho ale nyní pomoc armády nepotřebuje. „Ty ostatní na tom zatím nejsou s těmi nemocnými tak jako jihlavská nemocnice, ale všechno se to může změnit, ten tlak je obrovský, máme přes 300 pacientů covid pozitivních (ve všech krajských nemocnicích),“ řekl Novotný.

Podle mluvčí jihlavské nemocnice Moniky Zachrlové se nyní nemocnice stará o 63 pacientů s koronavirem. Osm z nich je v těžkém stavu, u dalších 23 je stav středně těžký. Před Vánocemi měla jihlavská nemocnice 18 pacientů s covidem-19.

Reklama

Doporučované