Hlavní obsah

Nemocnice ze Zlínska volají o pomoc: Jsme na 95 procentech možného

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ve Zlínském kraji leží v nemocnicích čtyři sta pacientů s nemocí covid-19 (ilustrační foto).

Reklama

Špitály ve Zlínském kraji naplno zasáhl další nápor pacientů s covidem-19. Menší nemocnice posílají pacienty jinam.

Článek

Některé nemocnice opět zažívají situaci, kterou si prošly na podzim. Nejhorší je to nyní ve Zlínském kraji, kde funguje pět nemocnic. Menší z nich už nemají volná lůžka. „Valašské Meziříčí nebo Kroměříž jsou úplně plné a volají o pomoc. V regionu jsme na 95 procentech možného,“ uvedl krajský koordinátor intenzivní péče Tomáš Gabrhelík.

Pacienty z menších zařízení tak přejímají větší nemocnice ve Zlíně a Uherském Hradišti. „Zlín přebírá nemocné z Valašského Meziříčí a Vsetína, Uherské Hradiště vypomáhá Kroměříži,“ doplnil Gabrhelík. Lékaři otevírají nová speciální covidová oddělení, pacienti musejí znovu čekat na plánované zákroky.

Situace v kraji se v posledních týdnech opět rychle zhoršuje. V neděli přibylo 346 případů covidu-19, což je o 94 víc než minulou neděli. Za víkend lékaři zaevidovali víc než sedm stovek nemocných. Index rizika v protiepidemickém systému PES zůstává na 89 bodech, což je pátý, tedy nejvyšší stupeň.

Ve čtyřech nemocnicích zřizovaných Zlínským krajem v pondělí hospitalizovali čtyři stovky nemocných s covidem-19. „Na lůžkách intenzivní péče je 48 covid pozitivních pacientů, umělou plicní ventilaci potřebuje 36 z nich,“ sdělil mluvčí nemocnic Egon Havrlant.

Jen ve zlínské nemocnici v pondělí ráno leželo 193 pacientů s koronavirem. „V tuto chvíli jsme už čtvrtý týden republikově buď první nebo druzí v absolutním počtu pacientů s covidem-19. Máme jich daleko víc než obrovské nemocnice jako Motol nebo FN Brno,“ uvedl Gabrhelík.

Nemocnice už před svátky znovu otevřela dvě oddělení pro pacienty s covidem-19, nyní otevírá další stanici. Při doposud největším náporu v listopadu lékaři ošetřovali okolo 215 pacientů s covidem-19. Tehdy však podle koordinátora bylo méně nakaženého personálu.

Znovu tak hrozí, že pacienti zamíří do jiných krajů, kde je v nemocnicích více volných lůžek. „Ano, ta varianta je na stole, pokud by se situace zhoršovala v dalším týdnu či deseti dnech,“ připustil Gabrhelík.

Koronavirus a krajské nemocnice ve Zlínském kraji

Zlín: 193 covid pacientů (z toho 17 na umělé plicní ventilaci)

Uherské Hradiště: 89 (9)

Vsetín: 52 (2)

Kroměříž: 66 (8)

Celkem: 400 (36)

Podle něj ale nehrozí takzvaný italský scénář, koordinace a předávání mezi kraji funguje dobře. „Samozřejmě nemůžeme nechat pacienta na ulici, ne že bychom nové pacienty nepřijímali, ale museli bychom uvolňovat kapacity,“ doplnil Gabrhelík.

Nemocnice musela odložit všechny plánované operace. Pacienti musejí čekat i na závažnější zákroky, jako jsou operace střev nebo gynekologické záležitosti.

V pondělí začalo v kraji očkování

Gabrhelík očekává největší nápor do půli ledna, pak by se situace postupně mohla zlepšovat. Lékaři vidí naději ve vakcíně. Očkování v kraji začalo právě v pondělí. „Během dvou dnů by první dávku očkovací látky mělo dostat bezmála dvanáct set zdravotníků. Očkování bude pokračovat i v dalších týdnech a měsících,“ popsal Havrlant.

Epidemie v posledním týdnu výrazně nabírá na síle i v dalších krajích. V počtu hospitalizovaných se to projevilo třeba na jižní Moravě. „V nemocnicích leží 682 covid pozitivních pacientů,“ sdělila Renata Ciupek z krajské hygienické stanice. Špitály proto znovu otevírají nová covidová oddělení.

V největším zařízení, Fakultní nemocnici Brno, přes víkend zaznamenali výrazný nárůst počtu pacientů. V sobotu jich bylo 167, v pondělí ráno 206. Kvůli náporu pacientů bude v bohunickém areálu vypomáhat i personál z Dětské nemocnice, která pod FN Brno spadá. V dětské nemocnici proto omezují chod některých zařízení. „Týká se to oddělení, kde jsou plánované úkony a je možnost jejich odkladu. Chceme posílit personál v Bohunicích,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Co se týče indexu rizika, nejhorší je situace v západních Čechách. V Karlovarském kraji je na rekordní hodnotě 96 bodů, což je nejvíc od říjnového počátku měření. Maximální čísla evidují na Chebsku, kde má index nejvyšší hodnotu 100 bodů. Za poslední týden tam přibylo 630 lidí s koronavirovou nákazou, je tam 688 nakažených na sto tisíc obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované