Hlavní obsah
Online

Vláda přijala nová opatření: peníze pro zavřené provozy a test po cestě do Británie

Tisková konference vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Všechny provozovny uzavřené kvůli epidemii nového koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Schválila to dnes vláda. Také od 5. ledna zavádí povinnost pro cestující z Velké Británie předložit negativní test na covid ne starší než 72 hodin.

- Ministr Havlíček po jednání vlády řekl, že usiluje o co nejrychlejší otevření skiareálů. Současně dodal, že navzdory stoupajícímu počtu nakažených lidí vláda neplánuje omezování průmyslové výroby.

- Kraj Vysočina kvůli nákaze mezi zdravotníky požádal armádu o pomoc pro svoji Nemocnici Jihlava. Ta má takřka 100 pracovníků s covidem-19. Fakultní nemocnice Brno již dnes přijala 15 vojáků z Vyškova, vojáci působí i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

  • Prymula: Očkováno proti covidu bylo v ČR asi 15 000 lidí

    Proti covidu-19 bylo v ČR očkováno asi 15 000 lidí, řekl v České televizi bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Centrální informační systém, který má data shromažďovat, zatím podle premiérova poradce nefunguje. Ministerstvo zdravotnictví data nezveřejnilo, představit je chce v úterý na tiskové konferenci. Zatím se očkují hlavně zdravotníci a senioři v nemocnicích nebo domovech důchodců, sám Prymula má jako lékař vakcínu dostat 7. ledna.

  • VZP: Očkování u praktických lékařů lze čekat nejdříve v březnu

    Očkování proti covidu-19 u praktických lékařů lze podle největší Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) očekávat nejdříve v březnu. Do té doby se bude očkovat centrálně v nemocnicích. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí pojišťovny Milan Řepka. Zdravotní pojišťovny očkování proti novému typu koronaviru platí z pojištění odváděného občany. Hradí aplikaci a distribuci, samotná vakcína se nakupuje ze státního rozpočtu.

  • „O uzavření průmyslu ani na minutu neuvažujeme“

    „Ani na minutu neuvažujeme o omezení průmyslové výroby. Je to základ. Například i pro udržení mezd. Aby lidé měli za co nakupovat,“ řekl ministr průmyslu Havlíček.

  • Praha chce sama především očkovat seniory v domovech, zřídí týmy

    Vedení Prahy chce od státu z dodávky vakcíny, která má přijít do země 7. ledna, 7000 dávek pro prioritní očkování seniorů v domovech důchodců. Vytvořit hodlá mobilní očkovací týmy. S očkováním seniorů nad 80 let mají pomoct pediatři. Uvedl to primátor Zdeněk Hřib (Piráti). V Praze je vyčleněno devět očkovacích míst ve státních nemocnicích. Podle vládní strategie by v lednu mělo mít Česko asi 358 000 dávek pro 179 000 lidí. Očkovat je nutné každého dvakrát.

  • „Bez EU bychom neměli tolik vakcíny jako velké země“

    „Bavili jsme se na vládě o vakcíně AstraZeneca, panuje určitá nespokojenost, že není pro Evropskou unii schválená, ale chápeme, že je nutné mít potřebnou certifikaci. Tato vakcína bude hrát významnou roli,“ uvedl ministr zahraničí Petříček.

    Karel Havlíček dodal, že díky EU dostanou i menší státy, jako je Česko, stejné množství vakcíny jako velké země.

  • Dotace přes elektronickou identifikaci

    Havlíček upozornil, že pro podání žádosti o dotaci bude nutná elektronická identifikace, kterou by si podnikatelé měli tedy zajistit. Tým, který bude žádosti zpracovávat, byl podle něj posílen o 100 lidí, které si resort „vypůjčil“ například ze státních agentur. Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií koronaviru a souvisejícími vládními opatřeními mohou podle Havlíčka čerpat také plné náhrady mezd, odvodů, nájmu za čtvrtý kvartál loňského roku, případně i kompenzační bonus pro OSVČ.

  • Petříček: Po cestě do Británie bude nutné předložit negativní test

    Vláda vzala na vědomí mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ohledně cest do Velké Británie. „Cestující, který strávil ve Velké Británii více než dvanáct hodin v posledních čtrnácti dnech, bude mít povinnost předložit při vstupu negativní PCR test na covid ne starší než 72 hodin, a to od 5. ledna,“ oznámil po jednání vlády ministr zahraničí Tomáš Petříček.

  • Skiareály hodlá Havlíček otevřít co nejdříve

    Ministr Havlíček po jednání vlády řekl, že usiluje o co nejrychlejší otevření lyžařských areálů. „Každý další den, kdy mají zavřeno, je pro ně zdrcující,“ dodal. Vláda povolila fungování lyžařských středisek od 18. prosince. Kvůli špatné epidemické situaci se ale sjezdové tratě musely veřejnosti opětovně od 27. prosince uzavřít. Zákaz zatím platí do 10. ledna. Přesto se na uzavřené sjezdovky denně vydává mnoho lidí bobovat či sáňkovat.

  • Dotace také pro OSVČ

    Dotace 400 korun na den bude na zaměstnance, ale také spolupracující osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Do výpočtu se nezahrnují zaměstnanci v odvětvích, která byla podpořena v programech COVID Kultura, COVID Ubytování a COVID Sport. Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií koronaviru a souvisejícími vládními opatřeními mohou podle Havlíčka čerpat také plné náhrady mezd, odvodů, nájmu za čtvrtý kvartál loňského roku, případně i kompenzační bonus pro OSVČ.

  • Potřeba bude šest miliard

    Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že na program bude třeba šest miliard korun. Se zveřejněním výzvy a spuštěním příjmu žádostí se podle dokumentů počítá v průběhu ledna. Ministerstvo musí pro program zajistit notifikaci Evropské komise. Na dotaci budou mít nárok podnikatelé, kterým byl omezen nebo zakázán prodej zboží či služeb alespoň v části období od 14. října loňského roku do letošního 10. ledna. Období může být podle vládních materiálů prodlouženo v návaznosti na vývoj pandemické situace.

  • Havlíček: Uzavřené provozovny dostanou 400 korun za pracovníka a den

    Všechny provozovny uzavřené kvůli epidemii nového koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Schválila to dnes vláda, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vláda tak rozšířila dříve schválený program COVID gastro určený pro stravovací zařízení s alokací 2,5 miliardy korun. Tato suma zůstává. V případě jejího vyčerpání bude kabinet jednat o způsobu dalšího financování programu.

  • Moravskoslezský kraj chce očkovací centrum na výstavišti

    Moravskoslezský kraj chce vytvořit očkovací centrum na výstavišti Černá louka v Ostravě. Pomáhat by v něm mohli i praktičtí lékaři. Kraj chystá vlastní očkovací strategii, ale zároveň čeká i na tu vládní. Po dnešním jednání krizového štábu to řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Máme připravenou strategii toho, jak budeme pokračovat v očkování,“ uvedl Vondrák. Podle něj je výhodou kraje to, že má poměrně hustou síť nemocnic, kterých je 17. Kromě nemocnic chce kraj k očkování využívat i ostatní zařízení jako zdravotní centra a polikliniky. „Připravujeme i očkovací centrum na Černé louce. Domlouvá se složení pracovní skupiny,“ uvedl Vondrák. Očekává, že centrum by se mohlo otevřít v únoru či březnu a sloužilo by k masivnímu očkování veřejnosti.

  • Hejtman Vondrák: Nemocnice jsou na tom hůř, než ukazují oficiální data

  • Rada postižených: Strategie očkování nepamatuje na handicapované

    Vládní očkovací strategie nepamatuje na lidi s vážným postižením, o které se starají doma jejich blízcí, uvedla Národní rada osob se zdravotním postižením. Kvůli zdravotnímu omezení se řada z nich nemůže k očkování sama dostavit. Rada vyzývá k zařazení handicapovaných a jejich pečujících mezi přednostní skupiny očkovaných a k urychlené přípravě plánu pro podání vakcíny v domácnostech. Podle odhadu by se to mohlo týkat asi 100 000 lidí.

  • Nemocnice v Krnově rozšiřuje lůžka pro pacienty s covidem

    Krajská nemocnice v Krnově na Bruntálsku dnes rozhodla o rozšíření počtu lůžek pro pacienty s těžším průběhem koronaviru. Vyčlenila pro ně osmilůžkovou jednotku Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče, jejíž pacienty a personál přesunula v minulém roce na novou jednotku do Města Albrechtic. Počet intenzivních lůžek se tak zvýší ze současných 12 na 20, další desítky míst pro covidové pacienty má nemocnice na standardních lůžkách. K dnešku bylo v nemocnici 36 pacientů se středně těžkým průběhem onemocnění a dalších 12 pacientů ve velmi těžkém až kritickém stavu na interní jednotce intenzivní péče a ARO. V nemocnici navíc na necovidových jednotkách zůstává také několik pacientů, kteří již infekci prodělali a mají nadále dýchací obtíže.

  • Očkování není podle Půty soubojem o místo na obrazovce

  • Fakultní nemocnici Brno pomáhá na covidových odděleních 15 vojáků

    Fakultní nemocnice Brno dnes přijala 15 vojáků z Vyškova, kteří pomáhají zdravotníkům na covidových odděleních. Podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché je asi 300 zdravotníků v karanténě. Pomáhají také desítky studentů. Vojáci působí i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Stejní vojáci už ve Fakultní nemocnici Brno působili podle Plaché loni. „Pracují jako sanitáři, což je velká pomoc pro sestřičky. Jsou na plicním oddělení, infekčním, jsou na covidových jednotkách, ale také například v budce před vstupem do nemocnice,“ řekla mluvčí nemocnice Plachá.

  • Hejtman Kuba: Systém na očkování musí generovat zájemce podle kritérií

    Systém evidence zájemců o očkování proti koronaviru musí řadit uchazeče podle kritérií jako věk nebo zdravotní stav a jejich diagnóza. Jedná se o podobný model, jaký funguje v Izraeli. Myslí si to jihočeský hejtman a předseda asociace krajů Martin Kuba (ODS). Kuba dnes představil krajskou strategii pro očkování proti covidu-19. Chce s její pomocí snížit úmrtnost, zabránit přetížení zdravotního systému a vytvořit kolektivní imunitu. Za zásadní považuje hlavně proočkování lidí nad 60 let věku. Kuba dodal, že kraj očekává v lednu 11 700 dávek vakcíny a v únoru dalších 19 500. Dodal, že není možné, aby systém evidence uchazečů o vakcinaci byl totožný se systémem na testování na koronavirus. V pořadí na očkování by podle Kuby měla vzniknout čekací listina. Správně nastavený systém považuje za zásadní pro co nejrychlejší snížení šíření koronaviru.

    Foto: Petr Lundák / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

    Kuba dnes představil krajskou strategii pro očkování proti covidu-19.

Reklama

Hlavní zprávy