Hlavní obsah

Nemohli pro dvě dívky sehnat orgány k transplantaci. Zachránila je náhoda

Svět bez obalu: Lékaři nemohli pro dvě dívky sehnat orgány k transplantaci. Nakonec jim zachránila život náhoda. Co se stalo?Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Dvě tádžické dívky bojovaly o svůj život kvůli onemocnění jater. Obě potřebovaly nutně transplantaci.

Článek

Při hledání vhodných dárců se nakonec ukázalo, že se jimi mohou stát jejich matky. Ale příjemcem nebyly nakonec jejich dcery, ale vždy ta druhá dívka.

Zarnigor Sangova a Rukhšona Ahmadova mají obě dcery, jejichž játra byla zasažena virovou infekcí a nutně potřebovaly transplantaci. Vhodní dárci ale nebyli k dispozici.

V lednu jim doktoři sdělili, že objevili možné řešení. Zjistili totiž, že vhodnými dárci jsou právě ony, ale ne pro své dcery, ale pro dceru té druhé, a tak jim mohou oběma zachránit život.

„Dcera i já žijeme ve strachu už pět let. Dcera už málem zemřela. Já i pani Sangová se známe, tak jsem dala část svých jater její dceří a ona té mé,“ říká Zarnigor Sangova.

Tádžické zákony obvykle požadují, aby žijící dárce orgánů nebo tkání byl příbuzný příjemce. Oběma ženám bylo umožněno, aby své případy prezentovaly lékařské komisi, která jim nakonec udělila povolení.

„Probraly jsme to spolu a souhlasily. Pak došlo k operaci a já teď cítím k dceři Zarnigor Sangové to samé, co ke své dceři,“ popisuje své pocity Rukhšona Ahmadova.

K transplantaci došlo 31. ledna - pouze 14 dní poté, co se obě ženy poprvé potkaly společně se svými dcerami, kterým je teď 9 a 10 let.

Pro příjemce i dárce existuje při transplantaci řada rizik, jako je infekce nebo špatná reakce příjemce na transplantovaný orgán. Operace proběhly bez komplikací. Ve většině případů se úspěšnost operace projeví až po několika měsících.

Obě matky teď doufají, že se jejich dcery rychle zotaví. Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované