Hlavní obsah

Nenápadné duše festivalu. Bez nich by filmový svátek padl

Video: Barbora Němcová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Filmový festival v Karlových Varech byl zahájen v pátek 29. června, už dlouhé měsíce předtím ale odstartoval nábor brigádníků.

Článek

“Brigádníků máme v letošním roce asi 1300. Zajišťují činnosti administrativně-správní, tedy péči o naše hosty, vydávání akreditací, prodej vstupenek, předávání informací. Kromě toho jsou ale potřeba i činnosti manuální. Všechny dekorace je třeba na festival nachystat, poté uklidit nebo různě přesunout,” popisuje Kateřina Chyšková, koordinátorka produkce KVIFF.

Brigádníci se na další ročník začínají ptát u agentur během ledna, už předem ale předávají jednotlivé festivalové týmy informace, jak byli s brigádníky spokojeni. “Velká část brigádníků se nám vrací a my jsme za to moc rádi. Věříme, že spokojenost je oboustranná. Někteří lidé třeba jeden rok nemohou, ale ten další opět dorazí,” pochvaluje si Chyšková.

Finanční ohodnocení brigádníků je podle ní adekvátní, výdělky jsou průměrné až nadprůměrné.

“Pracuju tady asi už osmým rokem. Bylo mi čerstvě 18 a chtěla jsem si vyzkoušet práci tady na festivalu,” vzpomíná Hana Třešková z Karlových Varů. Od té doby má o programu na začátku prázdnin jasno. “Od začátku pracuju v box office, to znamená, že prodávám vstupenky a festivalové passy. Baví mě to, potkávám spoustu mladých lidí, kteří mi třeba i doporučí dobré filmy,” líčí Třešková.

Brigádníci v práci tráví zpravidla osm hodin denně, mají tedy čas si užít festival také jako diváci.

“Můžu si vybrat, které filmy bych chtěla vidět, můžu si řícti o nějaký den volna. Díky tomu si festival můžu i užít,” říká Kateřina Zýková, studentka Vysoké školy ekonomické. V Karlových Varech je letos poprvé, o možnosti zajímavého přívýdělku se dozvěděla od své kamarádky. “Říkala, že je to tu skvělé. A mě to tu zatím taky moc baví,” říká Zýková, mezi jejíž úkoly patří mimo jiné rozdávání festivalových deníků.

Reklama

Doporučované