Hlavní obsah

Stanové městečko v Karlových Varech se plní, jako první přijeli brigádníci

Stanové městečko na karlovarském festivalu.Video: Barbora Němcová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nedílnou součástí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je i stanové městečko. Každoročně se v něm ubytuje na tři tisíce lidí, většinou těch mladších. Městečko se otevřelo už ve čtvrtek a hned ten den sem přijeli první návštěvníci.

Článek

„Přijeli jsme už ve čtvrtek dopoledne, připravovali jsme pro návštěvníky službu bikesharing,” říká Ondřej Pechal z Prahy. V týmu je na dvě desítky lidí, lidé si bicykl mohou půjčit buď přímo ve stanovém městečku, nebo u Grandhotelu Pupp, nebo u hotelu Thermal. K dispozici je celkem sedm desítek kol.

„Zájem je velký, v hlavní špičce je kolem 1000 až 1200 půjčení, hodně se to točí,” popisuje Jonáš Jauernig. Půjčení kola je pro akreditované návštěvníky na hodinu zdarma, služba je pro festivalové návštěvníky k dispozici už sedmým rokem, zajišťuje ji zhruba dvacet brigádníků. „Točíme se na všech třech stanovištích. Vždy půl dne pracujeme, půl dne máme volno. Užijeme si díky tomu i festival,” svěřuje se student Ondřej Pechal. Kromě filmů se těší i na doprovodný program.

O den později dorazil do městečka Oto Drexler z Prahy, na festivalu je popáté. „Nic jsem od toho nečekal a ta atmosféra tady mě uchvátila. Začátek léta už mám teď s festivalem spojený,” vysvětluje Drexler, který pravidelně přijíždí hned na začátku. Rád si dějištěm festivalu prochází ještě před jeho začátkem.

„Obvykle je největší nápor během prvního víkendu, ale protože svátky letos vycházejí na čtvrtek a pátek, největší příliv lidí očekáváme ve středu večer,” říká Lukáš Červený, jednatel KV City Centrum Karlovy Vary a dodává, že většina lidí ubytovaných v areálu na Rolavě je mladších. Lákadlem je pochopitelně cena, za noc tu člověk zaplatí 80 korun.

Na recepci stanového městečka se střídá šest recepčních, funguje tu také ochranka, posílené jsou i služby údržbářů. „Sehnat personál je ale každý rok těžší,” přiznává Červený a dodává, že období před festivalem je pro jeho tým organizačně náročnější. „Provozujeme ještě hostel v bývalé škole na náměstí Jana Palacha, kde se mohou ubytovat lidé, kteří chtějí bydlet pod střechou,” konstatuje Červený s tím, že za 180 korun na noc mohou lidé přespat ve třídách na karimatce a ve spacáku. Volná místa tady ještě stále jsou.

Reklama

Doporučované