Hlavní obsah

Není suvenýr jako suvenýr. Někteří turisté opouští Itálii s velkou pokutou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Suvenýry z pláží v Sardinii vyjdou turisty draho. Itálie opět bojuje s „plážovými zloději“ a chytila jich již několik desítek.

Článek

Lidé začínají ve velkém sedat do letadel a vyrážejí za hranice, které dlouhou dobu zůstávaly zavřené kvůli koronavirové pandemii. Itálie stejně jako jiné země své návštěvníky vítá, zpět je ale pouští obezřetně, a to zejména ty ze Sardinie, ostrova na jihozápadě Itálie.

Italská média, na která se odkazuje agentura AP, v sobotu informovala, že celní policie ze středomořského ostrova udělila pokuty celkem 41 lidem. Ti se ostrov během posledních dnů pokusili opustit s celkem 100 kilogramy písku, mušlí a kamenů z tamních pláží. Peněžité tresty dosahovaly výše až 3000 eur, což v přepočtu na koruny činí přibližně 76 000.

Podle tiskové agentury LaPresse už v některých případech turisté svou plážovou kořist stihli dát do prodeje na internetu, kde vzkvétá ilegální trh s těmito suvenýry. Pro italské úřady přitom nejde o první takovou zkušenost, podobné případy se pravidelně opakují každý rok.

Italská odnož webu The Local v roce 2019 informovala, že za posledních 10 let úřady zadržely asi 10 tun písku, které se turisté snažili ze Sardinie odvézt. Celníci na mezinárodních letištích na ostrově proto pravidelně turistům prohlížejí zavazadla a zloději dostávají pokuty.

Pokuty se pohybují v rozmezí od 500 eur do již zmiňovaných 3000 a jsou stanoveny v souladu s regionálním zákonem z roku 2017. Ten má za úkol bránit poškozování jindy nedotčených pláží, pro které je Sardinie známá. Obzvláště zadržený písek se pak úřady snaží vracet zpět tam, kam patří.

„Každé zrnko písku je kouskem naší budoucnosti, která mizí,“ citoval The Local před dvěma lety tamního radního pro ochranu životního prostředí Gianniho Lampise. „Musíme mladým lidem vysvětlit, že s takovým chováním musíme bojovat.“

Itálie podle informací českého Ministerstva zdravotnictví momentálně nezavádí pro cizince potřebu takzvaného zeleného pasu (či covid pasu) a čeká na společné rozhodnutí Evropské unie. Pro cestu do země je nutné splnit podmínku negativního testu, vyplnění formuláře a nahlášení se na příslušné pobočce tamního zdravotnického zařízení ASL.

Podle webu Worldometers se v Itálii za poslední dny pohybují denní přírůstky kolem hranice 2000 případů. Celkem země eviduje téměř 4,3 milionu pozitivních lidí, přes 3,9 milionu vyléčených a více než 126 000 lidí v Itálii s koronavirem zemřelo.

Reklama

Doporučované