Hlavní obsah

„Není to vaše chyba,“ říká šéf Airbnb propuštěným zaměstnancům

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ubytovací služba Airbnb propouští čtvrtinu svých zaměstnanců. Důvodem je koronavirová pandemie, která decimuje cestovní ruch po celém světě.

Článek

Společnost ve všech pobočkách doteď zaměstnávala téměř osm tisíc lidí, s téměř dvěma tisíci se nyní rozloučí.

„Společně prožíváme nejdrsnější krizi našeho podnikání. Tím, jak se pandemie začala šířit, se globální cestování zastavilo,“ řekl generální ředitel Airbnb a spoluzakladatel Brian Chesky v dopise zaměstnancům.

„Je mi to opravdu líto. Berte prosím na vědomí, že to není vaše chyba,“ dodává k propuštění v dopise Chesky.

Ve vyjádření také zaznělo, že Airbnb na tom není vůbec dobře. Podle jeho odhadu firma v letošním roce přijde alespoň o polovinu příjmů, které získala v roce 2019. Konkrétní čísla však společnost nezveřejňuje.

Fakt, že rezervace výrazně poklesly, dokládá například firma AirDNA, která pro ubytovací službu monitoruje rezervace a ceny pronájmů. Ta uvedla, že nové rezervace v USA od 3. února do 13. dubna klesly o 53 procent. Dá se očekávat, že během druhé poloviny dubna počet ještě klesl.

Podle generálního ředitele se cestování po utlumení pandemie nakonec obnoví, nebude ale už stejné jako dřív. Turisté podle něj budou například hledat místa blíže ke svému bydlišti a cenově dostupnější. Firma kvůli tomu omezuje své investice do luxusních realit.

Současná situace přináší Airbnb vážné problémy. Ještě před několika měsíci plánovala primární nabídku akcií a její hodnota se odhadovala na 31 miliard dolarů. Nyní se však proslýchá, že služba svůj debut na Wall Street zpozdí, píše CNN.

Propouštění se týká mnoha další podobných společností. Server CNN napsal, že právě v důsledku pandemie budou propouštět technologické firmy, jako je Lyft, Yelp, nebo dokonce Uber.

Airbnb má na svých webových stránkách v nabídce sedm milionů nemovitostí. V ČR se pak přes tuto platformu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) předloni ubytovalo 1,16 milionu zahraničních turistů. Při domácích cestách ji využilo 115 tisíc Čechů.

V posledních několika letech rostl o platformu zájem nejen v Česku, ale po celém světě. Z pronajímání krátkodobého bydlení se tak stal výhodný byznys, který například v Praze krátil nabídku dlouhodobých pronájmů, kvůli čemuž následně také rostly ceny za bydlení.

Vzhledem k tomu, že krátkodobé pronájmy v Česku se v současné chvíli zastavily téměř stoprocentně, poskytovatelé ubytování přes Airbnb se musí přeorientovat na jistější variantu – dlouhodobý pronájem. U toho v současné době ceny letí směrem dolů.

Zpravidla jde tedy o nemovitosti v turisticky atraktivních lokalitách, v místech, která jsou dobře dostupná do centra, a také o byty, ve kterých přirozeně skončily nájmy. Tyto nemovitosti jsou nyní k dispozici, protože se do nich majitelům složitě shánějí nájemníci, kteří by měli zájem pouze o krátkodobý pronájem.

„Majitelé nemovitostí sloužících primárně ke krátkodobému pronájmu začali po uzavření hranic nabízet své nemovitosti na portálech, které se věnují i dlouhodobým nabídkám, jako je například ten náš,“ uvedla Hana Kořínková, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz. U řady takových bytů je nájemné výrazně nižší než před zavedením karantény.

Nejvíce nových nemovitostí k pronájmu se v době epidemie objevilo na Praze 1, kde podle údajů serveru Sreality.cz ve sledovaném období klesla i průměrná cena nájmu o 20 procent. Co se týče krátkodobých pronájmů přes Airbnb, zde bylo v Praze letos v březnu 15 000 pobytů, co je méně než polovina oproti březnu loňského roku, kdy bylo uskutečněno 32 000 pobytů.

„Majitelé, kteří byty pronajímali cizincům a zejména turistům, byli v mnoha případech donuceni změnit strategii i cenotvorbu. Nyní se nabídkou snaží oslovit tuzemské zájemce, pro které je tak centrum Prahy cenově dostupnější,“ komentuje Šarlota Smutná, datová analytička serveru Seznam.cz.

Podle statistiky společnosti UlovDomov.cz to bylo v Praze a Brně téměř o pět procent. Průměrná měsíční cena se tak v hlavním městě snížila na šestnáct tisíc korun, v Brně pak na třináct a půl tisíce.

„Na nájemní trh se v posledních týdnech valí stovky bytů k pronájmu. Z dostupných dat je patrné, že tento trend je nejsilnější v centru Prahy. Výrazně vzrostla nabídka bytů, protože majitelé, kteří dosud byty pronajímali v režimu Airbnb, začali své nemovitosti nabízet k dlouhodobějším pronájmům. Poptávka byla naopak utlumena,“ informoval ředitel společnosti UlovDomov.cz Martin Březina.

Podle něj bylo v centru Prahy před nástupem koronaviru zveřejněno průměrně 75 nových nabídek týdně. Ve druhé polovině března už se tento počet dostal nad 300.

„Většina majitelů však ještě vyčkává a doufá v letní turistickou sezonu. Pokud se žádná konat nebude, v květnu a červnu by se na pražský nájemní trh mohlo nahrnout dalších 5 000 až 6 000 bytů. V kombinaci se sníženou poptávkou to nejspíš způsobí další pokles cen dlouhodobých nájmů,“ doplnil Březina.

Reklama

Doporučované