Hlavní obsah

Neomezujte volný trh, způsobíte potravinovou krizi, varuje OSN

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek zboží v regálech zaskočil zákazníky už při začátku epidemie. Snímek je z Berlína.

Reklama

Protekcionismus národních vlád během pandemie koronaviru může skončit světovou potravinovou krizí, varuje Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Problémem jsou kvůli sezonním pracovníkům i zavřené hranice.

Článek

Úroda i výhled na blížící se sklizně hlavních plodin vypadá slibně, přesto ale může svět brzy bojovat s nedostatkem potravin. Pandemie koronaviru totiž způsobila nedostatek pracovních sil na polích - zavřené hranice brání pohybu sezonních dělníků - a v kombinaci s ochranářskými opatřeními vlád může během několika týdnů vyvolat krizi. Deníku The Guardian to řekl Maximo Torero, hlavní ekonom FAO.

Ochranářskými opatřeními myslí zavádění cel a zákazy vývozu některých výrobků. „To nejhorší, co se může stát, je omezení pohybu potravin ze strany některých vlád,“ dodal s tím, že všechny kroky směřující proti volnému obchodu se ukážou jako kontraproduktivní.

Kazachstán i Vietnam zakázaly vývozy

Vlády už nyní podle něj čelí tlaku na to, aby si chránily vlastní zásoby potravin omezením jejich vývozu. Některé to také už začaly dělat. Například Kazachstán zakázal podle agentury Bloomberg vývoz pšeničné mouky stejně jako pohanky a zeleniny, jako jsou brambory, cibule nebo mrkev. Vietnam, třetí největší vývozce rýže na světě, zase dočasně přerušil nasmlouvané vývozy. Omezením exportu obilí hrozí i Rusko, světová jednička v této kategorii.

„Obchodní bariéry vytvoří velkou nejistotu a situaci jen zhorší. To jsme už pozorovali v (předchozích) potravinových krizích,“ dodává Torero.

Potravinové trhy nyní fungují bez problémů, během několika týdnů až dvou měsíců, kdy se bude sklízet ovoce a zelenina, se to ale může změnit. Tyto plodiny se totiž rychle kazí a vyžadují včasný sběr, ideálně prováděný zkušenými a rychlými česači. Ti se ale nyní na pole kvůli zákazu volného pohybu nedostanou.

Nenakupujte do zásoby

Nejdůležitější rolí národních vlád by proto nyní mělo být zachování co nejplynulejšího obchodu a zásobování potravinami a zajištění, aby bylo na polích dost lidí a trhy nezačaly panikařit. Důležité je i to, aby zákazníci nenakupovali zbytečně do zásoby a pak museli přebytečné potraviny vyhazovat.

Problémy s nedostatkem pracovní síly při sklizních už řeší Francouzi i Britové. Francie proto vyzvala lidi, kteří přišli o práci, aby se zapojili do zemědělských prací, 40 tisíc z nich se už přihlásilo na k tomu vytvořeném webu. Velká Británie odhaduje, že jí může chybět až 80 tisíc lidí, z toho 60 tisíc tvoří sezonní dělníci přicházející tradičně ze zahraničí. I zde proto agrární organizace vyzývají nezaměstnané, aby zahraniční pracovníky nahradili.

Reklama

Doporučované