Hlavní obsah

Neonacistický festival bez alkoholu. Německá policie na místě zabavila 4 200 litrů piva a zakázala prodej

Foto: twitter.com/PolizeiSachsen

Návštěvníci neonacistického festivalu Štít a meč se museli obejít bez alkoholu.

Reklama

Pro skupinu německých neonacistů se víkendový hudební festival Schild und Schwert (Štít a meč) stal událostí bez kapky alkoholu. Německá policie totiž z bezpečnostních důvodů v areálu zabavila 4 200 litrů piva, prodej alkoholu na místě navíc zakázal soud. K prohibičním opatřením se připojili i místní, kteří v supermarketu vykoupili přes sto bas s pivem.

Článek

Víkendový neonacistický hudební festival ve východosaské Ostřici se z rozhodnutí soudu musel obejít bez alkoholu. Pro prohibici se z bezpečnostních důvodů rozhodla policie, soud žádosti vyhověl v pátek, kdy hudební akce začala. Na festival Schild und Schwert (Štít a meč), pro který se používá zkratka SS podobně jako pro nacistické ochranné oddíly, se do hornolužické Ostřice na hranicích s Polskem sjelo podle policie zhruba 500 až 600 lidí.

Policie podle televize ZDF na místě zabavila 4 200 litrů piva, což odpovídá 84 padesátilitrovým sudům, při kontrolách příchozích pak dalších 200 litrů alkoholických nápojů. Na klid ve městě dohlíželo celkem 1 400 policistů včetně kolegů z Durynska, Saska-Anhaltska, z Berlína i z Polska. Úřady výrazné převýšení počtu policistů nad účastníky vysvětlily tím, že počítaly až se dvěma tisíci návštěvníků. I protestujících nakonec bylo více než návštěvníků – podle CNN proti festivalu protestovalo rovněž okolo dvou tisíc lidí.

K prohibičním opatřením se připojili i místní obyvatelé nespokojení s konáním neonacistických koncertů. V místním supermarketu totiž vykoupili přes sto bas s pivem. Tuto občanskou akci zastřešila nadace Mezinárodní centrum setkání (IBZ), která sídlí v někdejším cisterciáckém opatství St. Marienthal u Ostřice.

Skoupení piva vyvolalo velký ohlas v médiích i na internetu. Místním obyvatelům za jejich opatření poděkoval na Twitteru mimo jiné saský premiér Michael Kretschmer. „Pokud se krajně pravicoví radikálové pokusí utvářet obraz svými lidsky opovržlivými hesly, pak se proti tomu musíme postavit všichni. Děkuji Ostřičankám a Ostřičanům za jejich rozsáhlé zapojení,“ napsal.

Podle deníku Der Tagesspiegel byli účastníci na policejní kontroly dobře připraveni a na rady organizátorů nechali doma baseballové pálky a nože s dlouhým ostřím, náplastmi si také skryli tetování s hákovými kříži.

Reklama

Doporučované