Hlavní obsah

Nepálci pochytali 122 Číňanů, podezírají je z útoků na bankomaty

Foto: Profimedia.cz

Pětice Číňanů zadržená v Nepálu již počátkem září.

Reklama

Nepálská policie zadržela v metropoli Káthmándú 122 čínských občanů, kteří v zemi pobývali na turistické vízum. Podezřívá je z kybernetických útoků, informovala s odvoláním na úterní prohlášení nepálských úřadů agentura Reuters.

Článek

Podle policie se jedná o největší počet cizinců, které kdy Nepál pro podezření z nelegálních aktivit zadržel. Bezpečnostní složky při několika raziích v pondělí zadržely 122 mužů a žen.

Policie získala informaci, že se podíleli na podezřelých kybernetických aktivitách, včetně napojení se na nepálské bankomaty. Před zatčením Číňany několik měsíců sledovala a nyní je drží na několika různých policejních stanicích.

Čínská ambasáda v Nepálu zatím situaci nijak nekomentovala. Podle sdělení nepálských orgánů však zásahy proběhly s vyrozuměním čínských úřadů a s jejich podporou.

Číňané jsou v ostatních asijských zemích za různé nelegální aktivity zadržováni poměrně často, poznamenala agentura Reuters. Filipínské úřady například minulý týden zatkly 342 čínských pracovníků, kteří se podíleli na nelicencovaném hazardu.

Nepál má se svým severním sousedem dohodu o vzájemné pomoci v kriminálních záležitostech. Dokument představitelé obou zemí podepsali během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Nepálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované